Ce suplimente nutritive sa folosesti in functie de tipul somatic

CE SUPLIMENTE SĂ FOLOSEŞTI, ÎN FUNCŢIE DE TIPUL SOMATIC (gras, slab sau atletic)

 Constant auzim de cele 3 tipuri somatice: Ectomorf, Endomorf şi Mezomorf şi de diferite abordări atât în ceea ce priveşte alimentaţia cât şi antrenamentul.
 Ca şi informaţii generale despre acestea enumerăm Ectomorful, structură osoasă fragilă, masă musculară şi ţesut adipos reduse, un metabolism accelerat. Oameni ce în general întâmpină probleme în acumularea masei musculare.
 La polul opus Endomorful are o structură osoasă masivă, densă, un metabolism lent, depune atât grăsime cât şi masă musculară cu uşurinţă, dificultăţile apar atunci când vrea să reducă stratul adipos, sau să crească în masă musculară de calitate, necesitând ca şi ectomorful, abordări specifice.
În final, dacă eşti Mezomorf, eşti în mod evident cel mai favorizat pentru a practica fitness-ul şi culturismul, umeri laţi, talie îngustă, strat adipos redus şi masă musculară pronunţată, ai avantajul de a îţi putea manipula foarte uşor atât stratul adipos cât şi masă musculară.
 Vreau să subliniez faptul că sunt rare exemplele de tip somatic pur, marea majoritate suntem o combinaţie între cele 3 tipuri somatice, asta fiind încă o trăsătură ce subliniază subiectivismul acestui sport.
 Deşi în antrenament şi alimentaţie sunt necesare diferenţe semnificative în funcţie de individ, când vine vorba de suplimente avem mai multe asemănări decât deosebiri.
Indiferent de tipul somatic un plan eficient al suplimentelor de baza trebuie să fie structurat astfel:

1. Suplimente ce ajută digestia şi îmbunătăţesc absorbţia de nutrienţi:
A. oţet din cidru de mere nefiltrat
B. Probiotice
C. Enzime digestive

2. Suplimente ce acoperă carenţele de macronutrienti
A. Pudră proteică de înaltă calitate, cu o biodisponibilitate crescută (ce este bine asimilată de către corp) obţinută printr-un proces de separaţie calitativ precum CFU (cross flow ultra-filtration) sau CFM (cross flow micro-filtration)
A1. Proteină de tip caseina micelara (cu absorbţie lentă ce se ia înainte de somn în general, pentru o eliberare a nutrienţilor pe tot parcursul nopţii)
B. Carbohidraţi complecşi precum INSTANT OATS său REAL FOOD, ca şi carbohidraţi simpli putem merge pe clasica glucoză sau dextroză, iar dacă vrem ceva mai complex putem merge pe un supliment cu vitargo (carbohidrat cu masa moleculară mare şi asimilare foarte rapidă, obţinut din amidon de porumb, orz sau cartof) de genul CARBOX.
C. Suplimente de tip GAINER ce conţin atât proteine (în general de slabă calitate) şi carbohidraţi simpli sau complecşi, pe acestea nu le recomand decât dacă bugetul este foarte redus şi în acelaşi timp doriţi confort fiind considerabil inferioare alternativelor mai sus menţionate
D. grăsimi sănătoase suplimente de ulei de peste OMEGA 3, ULEI DE KRILL, elemente ce nu le putem lua din alimentaţie în mod suficient
E. Aminoacizi precum BCAA, ARGININA, CREATINA, GLUTAMINA ar putea fi catalogaţi şi ca suplimente pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive şi accelerarea recuperării după efort intens

3. Suplimente ce acoperă carenţele de micronutrienti:
A. vitamine - a se evita multivitaminele deşi în teorie acestea te ajută să acoperi deficienţele dintr-o dietă restrictivă în practică surplusul de vitamine liposolubile poate duce la diverse afecţiuni
Vitaminele ar trebui luate doar atunci când se cunoaşte că există o carenţă în urma anumitor analize, sau dacă sunt liposolubile, singurele vitamine pe care le recomand sunt:
- Vitamina D3 pe perioada iernii.
- Vitamina C pentru rolul său antioxidant şi anticatabolic plus rolul important în producţia testosteronului
- Complexul de cele 8 Vitamine din gama B-urilor, luat zilnic timp de o săptămână cu o ciclizare de 2-3 luni între administrări

B. Minerale, toate sunt importante, unele dintre ele le pierdem prin transpiraţie, găsesc vitală pentru producţia testosteronului, îmbunătăţirea calităţii somnului, suplimentarea din surse calitative a zincului (orotat cea mai bună variantă) şi magneziului (orotat cea mai bună variantă) sau folosirea unui supliment calitativ de tip ZMA sau ZMB.
În dietele restrictive ar trebui făcute analize pentru a descoperi la ce minerale există deficienţe. Spre exemplu marea majoritate observă în perioada de definire o creşterii a frecvenţei cârceilor deoarece au diferite carenţe de minerale precum potasiul.

4. Suplimente pentru îmbunătăţirea performanţelor sportive:
A. stimuleti precum BETA ALANINA, TAURINA, CAFEINĂ
B. Substanţe vasodilatatoare şi pentru producţia de oxid nitric precum
L-CITRULINA MĂLATE, ARGININA, BETAINA
C. Bicarbonat de sodiu (îmbunătăţirea rezistenţei şi reducerea acidităţii gastrice)

5. Suplimente adaptogene (de reducere a stresului şi indirect creştere a testosteronului şi performanţelor sportive şi sănătăţii):
Toate aceste suplimente au o listă enormă de beneficii şi probabil le voi aborda într-un articol individual.
- ASWHAGANHDA KSM-66
- PANTAX GINSENG
- BUSUIOC
- RĂDĂCINĂ DE ASTRAGALUS
- RĂDĂCINĂ DE LEMN DULCE
- RHODIOLA ROSEA
- CIUPERCI CORDYCEPS
-GABA are si proprietăți adaptogene, ajuta si la producția de hormon de creștere si multe alte efecte benefice, fiind catalogat ca un neurotransmitator(acest supliment este deosebit de complex și greu de catalogat dar datorită proprietăților lui puternice în tot ce ține de somn și reducerea stărilor de stres am zis să îl includ aici)

6. Suplimente ce ajută în procesul de metabolizare al grăsimilor:
- GPLC, GLYCO CÂRN (o formă îmbunătăţită a L-Carnitinei)
- CLA (conjugated linoleic acid)
- CAFEINĂ
(de reţinut aceste suplimente ajută doar în cazul în care faceţi efort intens şi susţinut, favorizând folosirea grăsimilor ca şi sursă de energie)

Singurele diferenţe în suplimentare după tipurile somatice ar fi alegerea unor suplimente ce conţin o cantitate mai mare de carbohidraţi simpli tip GAINER sau complecşi în cazul ectomorfilor, pentru a suplini metabolismul accelerat şi necesitatea unui aport caloric mai mare şi adăugarea unui supliment pentru metabolizarea grăsimilor în cazul endomorfilor.
Ca şi mezomorf, adăugarea de suplimente de tip GAINER sau de suplimente ce facilitează utilizarea grăsimilor ţine strict de scopul ales (definire sau perioada de masă musculară).
În final vreau să precizez încă o dată în şirul meu de articole faptul că suplimentele nu înlocuiesc o alimentaţie variată şi nici nu fac minuni, dar în combinaţia şi catitatea optimă oferă un avantaj şi confort, considerabil.
Nu căutaţi să cumpăraţi un supliment scump pentru o perioadă limitată de timp, precum mâncarea trebuie alocat un buget constant suplimentării, nu are logică să acoperim doar uneori carenţele din dieta noastră, fie o facem constant fie deloc.
Stabiliţi-vă priorităţile în funcţie de scopul şi carenţele vostre şi asiguraţi-vă că vă acoperiţi în mod continuu necesarul, constanţa fiind elementul cheie în acest sport.
Încă o dată, VĂ ROG! ÎNCETAŢI CU APA PROTEICĂ!!!

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 10.03.2018

Înapoi