Suplimentele banale ce pot crește riscul de cancer cu până la 111%

 

     Articolul se bazează în mod ironic pe un studiu finanțat și pornit cu scopul de prevenire a cancerului, din acest motiv este și atât de relevant, dacă ar fi fost un articol finanțat de o firmă de suplimente, niciodată nu ar fi fost atât de riguros, personal îl clasez că fiind cel mai bine executat studiu al interacțiunilor cu suplimentele pe care l-am citit și am citit câteva mii.

1. Vitamina E poate crește riscul la bărbații cu niveluri inițiale scăzute de seleniu.
2. Suplimentele cu seleniu pot crește riscul la bărbații cu niveluri inițiale ridicate ale oligoelementului. (deci dacă ai nivele ridicate de seleniu și suplimentezi cu seleniu)

SEATTLE – 21 februarie 2014 –

    Un studiu multicentric condus de Fred Hutchinson de la Cancer Research Center a constatat că suplimentarea în doze mari cu seleniu și vitamina E cresc riscul de cancer de prostată de grad înalt.
Dar, important, acest risc depinde de nivelele de seleniu ale unui bărbat înainte de a lua suplimentele.
    Aceste descoperiri, publicate în Jurnalul Institutului Național al Cancerului, se bazează pe datele din  Experimentul de Prevenire a Cancerului cu Seleniu și Vitamina E sau S.E.L.E.C.T., un studiu riguros executat, randomizat și controlat cu placebo, condus de grupul cooperativ de cercetare a cancerului SWOG care a implicat peste 35.000 de oameni.
Studiul a încercat să determine dacă administrarea de suplimente cu doze mari de vitamina E (400 UI/zi) și/sau seleniu (200 mcg/zi) ar putea proteja bărbații de cancerul de prostată.
     Studiul, care a început în 2001 și a fost conceput să dureze 12 ani, s-a oprit devreme, în 2008, deoarece nu a găsit niciun efect protector al seleniului și a existat o sugestie că vitamina E crește riscul de cancer.
    În timp ce utilizarea suplimentelor studiate a încetat, bărbații au fost în continuare urmăriți și, după încă doi ani, bărbații care au luat vitamina E au avut un risc semnificativ statistic cu 17% crescut de cancer de prostată.
     Suplimentarea cu seleniu a crescut cancerul la bărbații cu nivel ridicat de seleniu la momentul inițial
     Când a început studiul, au existat unele dovezi că suplimentarea cu seleniu nu ar aduce beneficii bărbaților care aveau deja un aport adecvat de nutrient.
Din acest motiv, cercetătorii au măsurat concentrația de seleniu în unghiile de la picioare ale participanților și au planificat să testeze dacă de suplimentarea cu seleniu ar beneficia doar subgrupul de bărbați cu nivel scăzut de seleniu la momentul inițial.
În schimb, ei au descoperit că administrarea de suplimente cu seleniu a crescut riscul de cancer de grad înalt cu 91% în rândul bărbaților cu nivele ridicate de seleniu la momentul inițial.
Când suplimentele cu seleniu au fost luate de bărbații care aveau un nivel ridicat de seleniu pentru început, nivelurile de seleniu au devenit de asemenea toxice.

Administrarea vitaminei E a crescut riscul de cancer la bărbații cu nivel scăzut de seleniu la momentul inițial

De asemenea, studiul a mai constatat că doar un subgrup de bărbați prezenta un risc crescut de cancer de prostată din cauza tratamentului cu vitamina E.
Printre bărbații cu un nivel scăzut de seleniu la momentul inițial, suplimentarea cu vitamina E a crescut riscul total de cancer de prostată cu 63% și a crescut riscul de apariție a cancerului de prostată cu grad ridicat cu 111%.
Aceasta a explicat una dintre descoperirile inițiale ale SELECT, care a fost că numai bărbații care au primit vitamina E plus o pastilă placebo și nu cei care au primit atât vitamina E cât și seleniu au avut un risc crescut de cancer de prostată. Seleniul, fie din surse alimentare sau din suplimente, a protejat bărbații de efectele nocive ale vitaminei E.

    „Mulți oameni cred că suplimentele alimentare sunt cel puțin inofensive."

   Acest lucru nu este adevărat”, a spus autorul corespondent Alan Kristal, Dr.P.H., primul membru al facultății în Divizia de Științe a Sănătății Publice a Fred Hutch.

    „Știm din multe alte studii că unele suplimente alimentare luate în doze mari – adică suplimente care oferă mult mai mult decât aportul zilnic recomandat de micronutrienți – cresc riscul de cancer. Știam acest lucru pe baza unor studii randomizate, controlate, dublu-orb pentru folat și beta caroten, iar acum știm asta pentru vitamina E și seleniu.”

      Datele pentru analiza actuală au comparat efectul seleniului și vitaminei E, luate singure sau combinate, asupra riscului de cancer de prostată în rândul a 1.739 de bărbați care au fost diagnosticați cu cancer de prostată și în scop de comparație, un eșantion aleatoriu de 3.117 bărbați fără cancer de prostată care au fost corelate cu cazurile în funcție de rasă și vârstă.

Concluzia: studiul nu a arătat nici un beneficiu pentru nici un bărbat din suplimentele cu seleniu sau vitamina E, iar pentru proporții semnificative de bărbați din studiu, aceste suplimente au fost dăunătoare.


„Aceste suplimente sunt populare – în special vitamina E – deși până acum niciun studiu amplu, bine conceput și bine condus nu a arătat vreun beneficiu pentru prevenirea bolilor cronice majore”, a spus Kristal.
Nu se cunosc beneficii - doar riscuri
„Bărbații care folosesc aceste suplimente ar trebui să înceteze, punct. Nici suplimentele cu seleniu, nici cu vitamina E nu conferă beneficii cunoscute – doar riscuri”, a continuat el.
„Deși nu par să existe riscuri de a lua o multivitamină standard, efectele suplimentelor unice cu doze mari sunt imprevizibile, complexe și adesea dăunătoare. Având o perspectivă amplă a studiilor științifice recente, există o consecvență în curs de dezvoltare cu privire la modul în care ne gândim la aportul optim de micronutrienți.
   Există niveluri optime, iar acestea sunt adesea nivelurile obținute dintr-o dietă sănătoasă, dar fie sub, fie peste nivelurile medii există riscuri.”
Institutul Național al Cancerului a finanțat studiul, care a implicat și colaboratori de la Universitatea din Misso

    Vă rog acum, să mergeți și să vă CONCEDIATI antrenorii care vă recomanda multivitamine și multiminerale la ordinea zilei, ele fiind utile EXLUSIV în dietele extrem de restrictive (ex: ultimele 2 săptămâni dinaintea concursurilor) și pentru oamenii aflați în regimuri alimentare severe datorate unor boli sau în perioade de convalescenta/după deshidratări masive. Daca totuși vreți sa suplimentați pe termen lung mai ales, cu anumite vitamine(in special cele liposolubile) si minerale, faceți-o doar pe baza analizelor, in urma unui deficit constatat.

Articolul ăsta nu-l voi încheia cu o glumă, cancerul nu este o glumă și nici nu ar trebui ca o creștere de până la 111% a șanselor de cancer să fie trecută cu vederea.


by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 05.01.2022

Înapoi