Importanta Beta-Alaninei

Sunt multe suplimente nutritive pe piata iar oamenii isi pun intrebari despre beneficiile consumului unora sau altora. Despre beta-alanina putem spune ca se incadreaza in randul celora care si-au dovedit repetat eficienta.
Citind acest articol vom intelege mai bine cum actioneaza beta-alanina asupra corpului si de ce este considerata atat de eficienta atunci cand este consumata impreuna cu alte suplimente nutritive (carbohidrati, creatina).
In continuare va prezentam mai multe informatii despre ce este, modul de administrare si avantajele pe care acest supliment vi le aduce pe parcursul antrenamentelor.

Ce este Beta-Alanina?


Beta-alanina este un aminoacid. Dupa ce este ingerata, bete-alanina se transforma in carnozina, aceasta avand rolul de a ridica nivelul staminei si de a dezvolta forta si masa musculara.
In cazul persoanelor care participa la anrenamente istovitoare, consumul de beta-alanina ii va ajuta sa se antreneze mult mai dur in sala de fitness.Castigarea masei musculare va fi un rezultat direct observabil. Mai mult, pe persoanele care incearca sa urmeze antrenamente istovitoare prin scaderea timpului dintre seturi, consumul de beta-alanina ii va ajuta sa se recupereze mult mai repede intre seturi. Totodata, in timpul antrenamentelor, consumul acestei va determina cresterea numarului de calorii consumate si a intensitatii antrenamentului.

Cum actioneaza Beta-Alanine?
Pentru a afla acest lucru, e nevoie sa ne uitam mai atent la legatura acesteia cu carnozina.
Influenta exercitata de catre carnozina este rezultatul direct al consumului de beta-alanina.Carnozina poate fi gasita in ambele tipuri de muschi ai corpului(tipI-fibre rosii, tipIIb-fibre albe), dar se gaseste in concentratie mai mare in cel de-al doilea tip de fibre, asupra carora se actioneaza in timpul exercitiilor de forta si intensitate maxima. Astfel, in timpul exercitiilor fizice de mare intensitate, corpul nostru incepe sa acumuleze o cantitate mare de ioni de hidrogen, ceea ce va determina instalarea unei stari/conditii mai acide in organism. De asemenea, acumulalrea ionilor de hidrogen va cauza acumularea acidului lactic. Efectul acestui proces este o senzatie de epuizare ce poate aparea in timpul exercitiilor fizice si poate determina oprirea antrenamentului. Dacă in urma antrenamentelor pe care le faceti, veti acumula o cantitate mare de acid lactic, acest lucru va va limita performanțele generale și de-a lungul timpului, va avea un impact asupra rezultatelor dorite.Atunci când este prezenta în organism, carnozina, va funcționa ca un tampon intracelular ajutând la stabilizarea pH-ului muschilor, de asemenea, va absorbi ionii de hidrogen in exces, eliberati în timpul antrenamentului. Cu cat mai multa carnozina vom avea in corp cu atat sansele de acumulare a unei cantitati mari de acid lactic scad. Consumul de beta-alanina va ridica efectiv nivelul de carnozina din corp. Cea mai mare crestere se va observa dupa 12 saptamani de consum.Din cauza faptului că nu se poate consuma direct carnozina, cel mai buna metoda este consumul de beta-alanina.

Cui i este contraindicata Beta-Alanina?
Cei care urmeaza programe de antrenament de intensitate slaba, e posibil sa nu observe rezultate spectaculoase, datorita faptului ca organismul lor nu se va produce o cantitate mare de ioni de hidrogen în exces, astfel incat si cantitatea de acid lactic va fi la un nivel mai scazut fata de alti sportivi.

Mulți oameni pun deseori intrebarea daca beta-alanina funcționeaza mai bine decat creatina in ceea ce privește creșterea conditiei fizice dar, este important sa rețineti ca au roluri diferite.Creatina actioneaza pentru a asigura un nivel satisfacator de ATP (acidul adenozintrifosforic energie moleculara inalta care ajuta la ducerea la bun sfarsit a exercitiilor) in corp, în timp ce beta-alanina, va asigura în esență mediul favorabil de a va antrena fizic.
Din acest motiv, este bine si in interesul dumneavoastră sa consumati ambele suplimente dacă este posibil.

Cum să luați beta-alanina.
Se recomanda sa incepeti gradual consumul de beta-alanina, începând cu aproximativ 5-6 grame impartite in două sau trei doze pe zi in primele șase zile. Apoi se trece la faza de intretinere, aproximativ 3 grame de trei ori pe zi.
Rețineți că atunci când începeti consumul de beta-alanina, e posibil sa simtiti o usoara senzatie ca de furnicaturi in organism, datorita stimularii nervilor aflati sub piele.Nu vă faceți griji, este de fapt un semn bun că suplimentul isi face treaba .
De asemenea, țineti cont de faptul că de obicei durează aproximativ două săptămâni pana veti incepe să observati modificari ale performantei fizice. Așa că, dacă nu observati o schimbare imediata, nu intrerupeti consumul suplimentului. In plus, unii oameni considera ca beta-alanina ajuta si la accentuarea vasodilatației, iar carnozina va actiona, de asemenea, ca un precursor al sintezei de oxid nitric .

Cea mai bună combinație pentru beta-alanina.
La fel ca creatina, beta-alanina pare să funcționeze cel mai bine dacă este luat impreuna cu carbohidrati, datorita varfului secretiei de insulina ce rezulta, accelerând absorbția în celulele musculare.Dacă sunteți în căutarea unei modalitati de a extinde antrenamentele astfel încât să puteți sa va antrenati mai intens și de a realiza mai mult în fiecare sedinta la sală de fitness, luati in considerare consumul de beta-alanina. Multe persoane se confruntă cu oboseala, mai ales dacă urmeaza o dieta alimentara. Prin urmare, tot ceea ce va poate crește nivelul de energie, va va îmbunătăți cu siguranță capacitatea de a continua sa faceti progrese.

Publicat în: 01.11.2014

Înapoi