CALDURA MARE - PERICOL MARE?!

 

Un subiect “fumat”, un topic relativ boring insa de actualitate.

Nu voi face parte din cei ce raspandesc isteria pericolului extremelor de temperatura, nici nu o sa va fac un clickbait (probabil mint) cu ceva infiorator legat de decesele cauzate de caldura.

Insa voi cauta sa va fac constienti ca aceste pericole exista si cu toate ca sansele de deces sunt minime, este extrem de usor sa suferim disproportionat de mult daca nu ne luam anumite masuri de “bun simt”

Cum am spus si intr-una dintre postarile mele recente, in tarile dezvoltate sportivii reprezinta una dintre clasele principale de risc in cazul zilelor caniculare.

Traim atipic, depunem efort intens, mancam mult si hiperproteic(deci producem multa energie termica, mai ales ca sinteza proteica si gluconeogeneza sunt procese complexe), transpiram mult, bem multa apa(si implicit pierdem electroliti pe care rareori ii suplimentam), suntem supraponderali(nu grasi, doar avem mai multe kg decat ar fi necesar, lucru ce pune un stres suplimentar pe intregul organism), avem deseori inimi marite si gaturi supra-dezvoltate(ceea ce face respiratia mai dificila si este factor decisiv in cazurile de apnee in somn, de aceea cei ce isi antreneaza gatul izolat sunt ignoranti).

Absolut toate cele de mai sus reprezinta factori ce ne asigura faptul ca ne aflam intr-o pozitie foarte vulnerabila in zilele cu caldura extrema si toate lucrurile enumerate sunt amplificate EXPONENTIAL in cazul sportivilor de performanta.

Sunt 3 categorii de afectiuni cauzate de caldura si in ordine crescatoare ca si nivel de risc enumar:

1. Crampele datorate caldurii
Simptome:
- dureri musculare sau tensiune musculara, carcei
- transpiratie excesiva
Tratament:
- opriti activitatea total
- beti apa(ideal impreuna cu electroliti/minerale) sau o bautura sportiva
- asteptati sa treaca disconfortul pana sa va reluati orice fel de activitate

2.Epuizarea datorata caldurii (pericol de accidente, pericol de moarte doar in cazul in care exista comorbiditati)
Simptome:
- temperatura corporala usor elevata
- transpiratie abundenta
- ameteala/lesin
- slabiciune
- dureri de cap
- greata/voma

Tratament:
- scoaterea imbracamintii
- a se muta in cel mai rece loc disponibil
- udati pielea cu apa rece
+ toate masurile de tratament specificate la punctul anterior

3. Insolatia(pericol de accidente, pericol de moarte)
Simptome:
- temperatura corporala foarte ridicata
- transpiratie abundenta sau complet uscata
- confuzie
- dificultati in vorbire
- agitatie

Tratament:
- sunati 112
- aplicati gheata pe spate, gat, subrat si zona inghinala
- cufundati in apa rece sau foarte rece
+ toate masurile de tratament specificate la punctele anterioare

Suplimentele cu electroliti sunt absolut vitale in aceasta perioada si ar trebui prioritizate deasupra tuturor celorlalte.

Evitati sa stati direct in soare, beti multe lichide, nu mergeti in sali de forta ce nu sunt dotate cu aere conditionate, daca vi se impune sa purtati masti in sali pe perioada verii, schimbati sala.

Evitati perioadele de “dirty bulk” vara si ideal tineti cantitatea de proteina consumata la minimul necesar.

Daca nu va permiteti aer conditionat, in zilele extrem de calduroase, daca va permite conjunctura, mergeti in mall-uri, biblioteci, insitutii de agrement fara taxe de intrare, dotate cu aer conditionat.

Acasa(in absenta aerului conditionat) daca simtiti oricare din simptomele mentionate mai sus, cautati sa reduceti efortul spre 0, sa stati cu picioarele in apa rece, sa va puverizati cu apa rece pe corp(pusa apa rece intr-un recipient cu “puf” inclusiv cele banale cu lichid de spalat geamuri, dupa ce le-ati clatit bine.

Mass media si lumea cu totul a luat-o intr-o directie extrem de urata in ceea ce inseamna “panica” , sperierea populatiei, manipularea prin frica.

Nu trebuie sa fim speriati de nimic si nici nu trebuie sa ne isterizam sau sa devenim paranoici/obsesivi, insa este de bun simt sa fim constiinciosi si sa prevenim toate lucrurile nasoale pe care le putem preveni.

Ego-ul si bravada reprezinta unele dintre principalele cauze de deces in cazul sportivilor, nu fiti o statistica, demonstrati ca nu mergeti cu turma si influentati la randul vostru responsabilizarea si preventia practicile smart.

PS: usor cu dozele mari de pre-antrenamente, hormonii tiroidieni si clenbuterolul vara, daca nu va doriti pelerinaje pe la urgente, mai ales daca le asociati si cu cateva ore de strand/plaja.

PSS: Tu ala de abia asteptai asta iarna sa vina vara… Esti sanatos? Traiesti bine?!?!?

 

By Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 18.07.2021

Înapoi