MASS GAINERELE - ZAHAR, AMIDON SAU ALIMENT COMPLET?

Considerate si promovate ca fiind Sfantul Graal al oamenilor ce isi doresc sa creasca cat mai rapid in kilograme si masa musculara…
Produsele de tip “mass gainer” au fost timp de decenii in topul vanzarilor de suplimente, datorita marketing-ului mincinos ce le promova ca reprezentand solutia cea mai rapida pentru crestere in masa musculara de calitate.

NIMIC MAI FALS, pline de zahar, aditivi, sare, creatina, indulcitori,coloranti si pudra proteica de cea mai joasa calitate, aceste fals promovate “pudre proteice” reprezinta strict o bomba calorica, plina de carbohidrati simpli ce cresc rezistenta la insulina, retin apa in organism, indirect crescand tensiunea arteriala si riscul de diabet.
Datorita ingredientelor ieftine sunt sanse foarte bune ca acoperite de doze mari de sucraloza si coloranti pentru a ii da un gust cat mai bun si aspect cat mai placut, sa va petreceti si o buna parte din zi pe WC sau in timp chiar sa aveti probleme cu flora intestinala efect secundar specific si tratamentelor cu antibiotice.

Ca si completare cateva dintre suplimentele de acest tip din Statele Unite ale Americii contineau si prohormoni si/sau ultracunoscutul Danabol pentru a contura cu atat mai tare iluzia de crestere rapida in masa musculara. (in realitatel, retentie mare de apa si tesut adipos)

Multi tineri, slabi ( fiindca adolescenta vine deseori impreuna cu un metabolism extrem de accelerat si deprinderi alimentare precare, sarit peste mese sau mancare de subzistenta), calca pentru prima data in sala de forta, sau comanda de pe site-urile de suplimente aceste produse cu gandul ca ii va ajuta sa-si atinga scopul si anume sa ia in greutate, desi nu realizeaza ca un adaos de grasime nu este ceea ce i-ar multumi, din contra, majoritatea care chiar ajung sa se ingrase in urma folosiri suplimentelor de genul se lupta deseori tot la fel de intens si de mult timp sa dea jos grasimea acumulata.

In timp o parte din lume s-a informat si a ajuns sa realizeze ca produsele de acest tip sunt de-a dreptul daunatoare, astfel firmele care nu au avut ca singur scop profitul au dezvoltat produse treptat mai calitative, primul “concurent” au fost gainerele ce foloseau ca si carbohidrat principal amidonul de porumb cu masa moleculara mare, cu un pret redus care insa nu exceleaza datorita biodisponibilitatii slabe(nu este asimilat bine de catre sistem) insa este net superior primului tip de gainer mentionat.

Cel de-al doilea “concurent” si singura optiune viabila din punctul meu de vedere, in cazul in care sanatatea este o prioritate pentru voi, este reprezentat de gainerele cu surse de carbohidrati sanatoase, din ovaz, orez, cartofi dulci, cartofi albi, porumb s.a.m.d. ce contin in componenta lor pudre proteice de inalta calitate si ce pun accentul pe biodisponibilitatea ingredientelor cu o asimilare lenta in sange a carbohidratilor ce nu duce la viitoare afectiuni hormonale.

Cei de la Vitabolic au avut si initiativa de a adauga probiotice si enzime digestive , pe langa un complex de vitamine si minerale bine dozate impreuna cu alte ingrediente bine elaborate, in produsul lor Muscle Meal Mass pentru a duce la nivelul urmator sau si mai bine zis, a schimba conceptul invechit si gresit de gainer, cu ideea unei mese complete, complexe si sanatoase, extrem de biodisponibila, totul rapid intr-un shake ce poate fi consumat oricand, oriunde si care nu este usor perisabil.
Paragraful de mai sus a sunat extrem de tare a reclama dar oricat m-am chinuit nu pot sa ascund entuziasmul meu din spatele unui produs de genul, cand marea majoritate a firmelor de suplimente cauta strict sa ne vanda zahar colorat la preturi exorbitante si laturi proteice demne de crescatoriile de porci. Alternativa unei mese bine puse la punct intr-un shake suna demential pentru mine cel putin , in perioada studentiei. , eram deseori pe drumuri, iar acest supliment m-ar fi salvat de la a-mi lua minim una din mese pe microbuzele aglomerate, din caserola.

Cum facem diferenta intre tipurile de “mass gainer” cu ajutorul informatiilor de pe eticheta?

Gainer 1. cu zahar : pe 100g vom vedea 60-70g carbohidrati dintre care minim 40-50g zahar si cam 10-20g proteina de cea mai slaba calitate

Gainer 2. cu amidon: pe 100g vom vedea 80-90g carbohidrati dintre care
un nr. infim de zaharuri sub 2grame insa ca si ingrediente principalul va fi amidonul modificat

Gainer 3. ingrediente biodisponibile efectiv alimente pudra:
pe 100g vom vedea 30-40g carbohidrati, dintre care 1-5g zahar si cam 30-45g proteina cu o pondere echilibrata de aminoacizi, ideal cu marca inregistrata (trademark) exemplu: proteina din zer LACTOMIN®.

Daca totusi va doriti sa aveti in “arsenalul” vostru de suplimente si un “mass gainer” clasic si fara adaosuri la valoarea lui reala , va recomand urmatoarele branduri:
Margaritar, Coronita, Cristal si Diamant.

By Aurelian T. Coroiu

COD DISCOUNT 20%: ATC-VTB

 

Publicat în: 25.08.2020

Înapoi