STEROIZII si EFECTELE ACESTORA ASUPRA CREIERULUI


     Initial am vrut sa fie o postare dedicata, apoi am realizat ca am mult prea multe de spus si ca ideal ar fi sa fac un articol pe aceasta tema… asa ca in consecinta, ma apuc sa scriu…

    Imi doresc din suflet sa fie atat un articol bine documentat cat si un semnal de alarma, performanta fiind singura conjunctura acceptabila pentru uzul de steroizi si ea vine cu niste costuri mult peste recompense in acest sport ( un culturist mediocru spre bun, nu castiga din sponsorizari si concursuri nici macar cat sa-si plateasca o pregatire, este un sport egoist si ingrat, pseudofaima virtuala, privirile strainilor si pasiunea pentru fiare fiind singurele determinate reale ).

     Este ingrijorator, in ultimul timp, fara sa exagerez, am pus pauza scrisului si I-am numarat, am 11 mesaje recente(din ultimele 3 luni) de la persoane cu varste cuprinse intre 20 si 38 de ani, 10 barbati si o femeie, mesaje ce au ca topic unic problemele de natura fizica si psihica ce au aparut in urma folosirii steroizilor si daca stiu cumva ce ar putea sa faca, sa-i ajut sau sa-i indrum catre un endocrinolog bun sau catre un psihiatru/ psiholog bun.

     Majoritar este vorba despre probleme erectile, alopecie timpurie, analize cu rezultate proaste insa si probleme mai mari precum tumori, din fericire benigne, lasand aceste afectiuni la o parte absolut toti au o trasatura comuna, psihicul a fost in aceeasi masura sau chiar mai grav afectat decat partea fizica.
     Vreau sa precizez, in proportie de 70% cei ce m-au contactat nu au folosit doze aberante de steroizi ci doze considerate “standard” in industrie si substante “standard” si cea mai mare parte dintre ei a facut tratamente post ciclu decente. (tratamente pentru revenirea la productia proprie de testosteron)
     Cum am mai specificat de N ori in articole si postari, se romantizeaza in mod inconstient folosirea de steroizi si N idioti autointitulati campioni, joaca rol de endocrinologi(oameni pe care de altfel ii denigreaza desi au minim 11 ani de studii in spate) si recomanda cicluri de steroizi dupa ureche fara sa aiba habar de implicatiile posibile, fiindca la rece vorbind, NU EXISTA UN PROTOCOL SIGUR, NU EXISTA UN PROTOCOL DOCUMENTAT MEDICAL PERFECT, NU EXISTA STUDII CU EFECTELE PE TERMEN LUNG, NU EXISTA NICI MACAR RAPORTURI DE SUBSTANTA/KG CORP.
      Legea va deveni din ce in ce mai aspra si un client va va putea da in judecata si baga in puscarie in urma recomandarii unui ciclu de steroizi in cazul in care acesta are probleme(sanse foarte mari sa aiba, fiindca toti, absolut toti ce au folosit steroizi au sau au avut probleme de sanatate intr-un punct)
      Daca in cazul vostru, substantele nu v-au bagat in spital sau nu ati ajuns sa aveti probleme iremediabile de sanatate, va rog sa realizati ca sunt cazuri de soc anafilactic de la paracetamol, substanta folosita si abuzata la nivel global, paratestata, reglementata si vanduta in farmacii cu procese de productie de inalta calitate si sterilitate… acum puneti asta in balanta cu substante potential “elaborate” de Gigel in cada, sau in grajd la ta-su(da-ti un search la Vermodje pe Youtube) cu ulei de floarea soarelui si pana si cele farmaceutice sunt folosite la scala extrem de restransa si cu studii foarte limitate, realizati ca de fiecare data cand faceti o recomandare sau indemnati pe cineva in directia respectiva puteti avea pe cineva pe constinta, daca nu imediat, poate in ani.
     Abordarea mea personala in situatii de genul, este sa spun ca nu recomand, sa mentionez tot ce am mentionat mai sus si apoi daca persoana respectiva este extrem de setata pe a face acel pas, sa ii ofer toate informatiile mele referitoare la subiect si sa-i expun perspectiva mea referitor la minimizarea riscurilor si efectelor secundare.
      Atitudinea asta consider ca este cea mai productiva, deoarece cineva determinat sa foloseasca steroizi o va face si decat sa mearga la un dealer ce il va baga pe un cocktail generos, poate in urma discutiei cu mine o va face in conditii mai sigure si de minima informare.

Lasand considerentele personale la o parte, haideti sa trecem la studii, voi face o sintetizare a acestora:

Studiul nr 1. : Universitatea Northumbria. "Folosirea steroizilor la sala de sport are impact asupra memoriei."

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit aproximativ 100 de bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, care ridicau greutăți în mod regulat. Jumătate dintre aceștia erau consumatori de steroizi anabolizanți și androgeni și jumătate erau naturali.
Utilizatorii de steroizi au avut în medie aproximativ doi ani și jumătate de utilizare continuă, utilizând aproximativ de două ori pe săptămână.

Ambele grupuri au efectuat câteva sondaje online fiabile despre memorie și funcția cognitivă. Obiectivul acestui studiu a fost testarea efectelor „amintirii zilnice” a utilizării steroizilor. Asta înseamnă doar că au testat efectele asupra sarcinilor de zi cu zi din lumea reală.

REZULTATELE
Prin comparatie cu sportivii naturali, sportivii pe steroizi:

     Au fost cu 39% mai “uituci” când vine vorba de memoria prospectivă. Acesta este procesul de a vă aminti să faceți ceva ce ați plănuit să faceți, cum ar fi întâlnirea cu cineva la un anumit moment sau plata unei facturi.
    Au fost 28% mai “uituci” când vine vorba de memoria retrospectivă - amintirea evenimentelor din trecut sau a faptelor anterioare.
    S-a demonstrat o diferență de 32% în funcția lor mentală executivă în comparație cu non-utilizatori. „Funcționarea executivă” descrie toate procesele mentale care vă ajută să acordați atenție, să planificați și să executați sarcini și să coordonați informațiile. Când această funcție este împiedicată, înseamnă practic că capacitatea ta de a planifica este afectata si s-ar putea sa devii confuz.

„Descoperirile noastre sugerează că utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolici-androgenici are un impact semnificativ asupra memoriei de zi cu zi a unui individ și a capacității de a-și aminti. Acest lucru ar putea afecta multe sfere ale vieții, inclusiv aspecte interpersonale, ocupaționale, educaționale și legate de sănătate, având în vedere natura omniprezentă a amintirii zilnice ”, a remarcat cercetătorul Dr. Tom Heffernan.

Studiul nr.2 :
Bjornebekk, A., Westlye, L. T., Walhovd, K. B., Jørstad, M. L., Sundseth și Fjell, A. M. (2019). Performanța cognitivă și creierul structural se corelează în halterofilii(culturisti/cei ce merg la sala) expuși și neexpuși pe termen lung la steroizi anabolici-androgenici.

     Cercetătorii au adunat 85 de bărbații care utilizează steroizi si care au utilizat steroizi, împreună cu 64 de utilizatori naturali pentru a acționa ca grupuri de control.
I-au bagat pe rand într-un aparat RMN, le-au scanat creierul și le-au oferit o serie cuprinzătoare de teste neuropsihologice.

     Împreună cu măsurarea grosimii corticale regionale și arealizarea creierului lor, oamenii de știință au studiat viteza motorie fină a participanților, viteza de procesare, capacitatea de învățare, memoria de lucru, funcționarea executivă și abilitățile de rezolvare a problemelor.

REZULTATELE
     Utilizatorii de steroizi au avut rezultate mai slabe în mai multe domenii cognitive, cum ar fi viteza de procesare, memoria de lucru și rezolvarea problemelor. În general, cortexul lor cerebral nu era la fel de gros. (Grosimea din această zonă a creierului a fost asociată cu inteligența în alte studii.)

     De asemenea, cu cât persoana folosea mai mult timp steroizi, cu atât memoria lui părea să fie mai proastă. Utilizatorii pe termen scurt au avut probleme, dar au făcut față mai bine decât utilizatorii pe termen lung.

     Rezumat: Utilizarea prelungită a steroizilor anabolizanți in doze mari pare să ducă la o sănătate slabă a creierului și la o handicapare efectiva a cognitiei.

Metastudiul(cuprinde foarte multe studii) nr. 1: Efectele androgenilor anabolici asupra funcției de recompensare a creierului

      Este un studiu complicat, rezumat insa folosirea steroizilor afecteaza puternic productia de dopamina si de serotonina. Lucru ce poate duce inclusiv la dependenta psihica.
      Dar mai important se vine cu dovezi de sevraj, depresie acuta, manie, anxietate, vise anormale, amnezie, iritabilitate, ganduri suididale, insomnii s.a.m.d.
      Se raporteaza cazuri de distorsiune a functiei de recompensa si anume ajunge ca nimic sa nu te mai faca fericit si sa te simti mereu trist, fara sens, fara chef si singurele lucruri care te aduc la o stare de normalitate sa fie bombele de dopamina precum sexul, drogurile etc.

Metastudiul nr. 2:
Deficite cognitive la utilizatorii de steroizi anabolici-androgenici pe termen lung

      Pe scurt ca sa nu va plictisesc, printre multe alte constatari o sa subliniez ceea ce mi s-a parut interesant intr-unul din studiile abordate , inclusiv IQ-ul utilizatorilor de steroizi pe termen lung a fost sub media generala semnificativ.
Studiul a fost limitat cu 31 de utilizatori de steroizi si 13 naturali insa a fost considerat suficient de relevant pentru a putea fi trecut ca efect secundar al abuzului.

STUDIUL nr. 3:
Steroizii androgeni anabolizanți și suicidul

     Acest studiu prezintă date care sugerează că simptomele psihiatrice și conflictele rezultate din utilizarea pe termen lung a AAS pot contribui la completarea actlor suicidale la anumiți indivizi predispuși.

ABUZ DE STEROIZI: ORICE DOZA DE TESTOSTERON SAU DERIVATII ACESTUIA, FOLOSITI PESTE DOZELE TERAPEUTICE DE 50-400mg de testosteron enantat/ cypionat la 2-4 saptamani IN CAZURILE DE HIPOGONADISM.

Un barbat adult sanatos produce 4-7mg testosteron pe zi ceea ce inseamna un maxim de ~50mg pe saptamana.

    Tratamentele de orice natura au ca scop HOMEOSTAZA (aducerea la un echilibru al organismului, cat mai aproape de valorile medii inregistrate ca fiind normale). Si orice te duce peste acele valori sau mult sub reprezinta un abuz/ o dereglare.

     In concluzie, steroizii pot avea efecte psihice pronuntate, te vor face mai prost scazand in mod direct IQ, te vor face sa uiti lucruri si iti vor afecta memoria masiv, iti vor afecta mecanismul de recompensa al organismului si vor duce la instabilitate psihica si emotionala.

     Desigur absolut toate efectele mentionate afecteaza indivizii diferit si in proportii diferite, realizati insa ca cifrele specificate sunt MEDIA, deci exista si cazuri, mult mai nasoale si cu totii cunoastem minim un individ “prajit” cu care este dificil sa porti o conversatie de orice natura.

     Ei bine priviti partea buna, nu trebuie sa fii pe steroizi ca sa fii prost, la 17 ani dupa 3 luni de sala am spart banii mei stransi in 3 luni pe o cutie de Danabol fake din creta vrand sa ma fac mare… :)))

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Studii:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31033318/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549565/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608708/
https://dopinglinkki.fi/en/info-bank/doping-substances/anabolic-steroids-cause-long-standing-changes-brain
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150707092422.htm
https://www.rxlist.com/consumer_testosterone-medication/drugs-condition.htm
https://www.rxlist.com/drug_abuse_slideshow_prescription_otc/article.htm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10596737/

Publicat în: 09.06.2021

Înapoi