VITAMINA C - BANAL SAU EXTRAORDINAR?

Pentru nimeni nu este o noutate faptul că vitamina C joacă un rol extrem de important în sănătatea noastră și în buna funcționare a sistemului imunitar.

Însă aș vrea să profit de acest articol pentru a vă ajuta să înțelegeți, de ce este atât de importantă, ce beneficii are, metodele cele mai eficiente de a gați pentru a conserva vitaminele, care este cea mai bună formă de vitamina C etc.

Vitamina C (acid ascorbic) este un nutrient de care corpul vostru are nevoie pentru a forma vase de sânge, cartilaj, mușchi și că participant la hidroxilare, este necesară la producerea de colagen în țesutul conjunctiv. Aceste fibre sunt omniprezente în întreg organismul, asigurându-i acestuia o structură stabilă, dar flexibilă.
Unele țesuturi au un procentaj mai ridicat de colagen în conținut, în special pielea, membranele mucoase, dinții și oasele.
Din această cauză ajută exponențial de mult și la grăbirea procesului de vindecare.

Vitamina C este, de asemenea, vitală pentru procesul de vindecare al corpului.

Este un antioxidant care vă ajută să vă protejați celulele împotriva efectelor radicalilor liberi - molecule produse atunci când corpul dumneavoastră descompune alimentele sau este expus la fumul de tutun și radiațiile de la soare, razele X sau alte surse. Radicalii liberi ar putea juca un rol în bolile de inimă, cancer și alte boli.
Este necesară la sinteza dopaminei, noradrenalinei și adrenalinei în sistemul nervos sau în glandele suprarenale deci reprezintă un factor efectiv vital în stabilitatea și sănătatea psihică și hormonală.

Este de asemenea necesară la sintetizarea carnitinei, care este importantă în transferul energiei la mitocondriile celulelor, deci joacă un rol foarte important în sănătatea metabolică și în procesele eficiente de slăbire.

Vitamina C poate ajuta și sănătatea cardiovasculară din mai multe motive.
Studiile au sugerat că poate îmbunătăți producția de oxid nitric și vasodilatația și elasticitatea vaselor de sânge ajută la reducerea instabilității plăcii de colesterol în ateroscleroză
Acest lucru ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a hipertensiunii.

Cum în numeroase cazuri am discutat despre biodisponibilitatea suplimentelor nici acest caz nu este unul izolat.

Cu siguranță nu toată Vitamina C este la fel și cu toate că acidul ascorbic ajută, asocierea să cu bioflavonoide ajuta exponențial procesul de asimilare al vitaminei concomitent crescând eficienta efectelor sale pozitive și aducând și alte efecte pozitive precum îmbunătățirea sintezei acizilor biliari şi prin efectul reducător (antioxidant), previn formarea cataractei.
Suplimentele nu înlocuiesc o alimentație variată, adecvată stilului de viață și stării de sănătate, însă o pot completa și vă pot ușura considerabil rutină alimentară, dacă vreți să preparați termic legumele/fructele ideal consumați și apa în care acestea au fiert deoarece astfel nu pierdeți decât o cantitate neglijabilă de vitamine.

Ca și surse alimentare de vitamina c, enumerăm (cantitate mg de vitamina c/ 100g de aliment):

prune Kakadu 1000–5300
Camu camu 2800
Acerola 1677
Cătină 695
Agrișă indiană 445
Măceș 426
Guava 228
Coacăze negre 200
Ardei gras galben/capsicum 183
Ardei gras roșu/capsicum 128
Kale 120
Broccoli 90
Kiwi 90
Ardei gras verde/capsicum 80
Varza de Bruxelles 80
Coacăze roșii 80
Soc 60
Căpșuni 60
Papaya 60
Portocală, lămâie 53
Conopida 48
Ananas 48
Cantalup 40
Fructul pasiunii, zmeură 30
Grapefruit, lime 30
Varză, spanac 30
Mango 28
Mur, manioc 21
Cartofi 20
Pepene galben 20
Roșia 14
Merișor 13
Afine, struguri 10
Caise, prune, pepene verde 10
Avocado 8.8
Ceapă 7.4
Cireșe, piersici 7
Apple 6
Morcov, sparanghel 6

Desigur, pare și chiar este un supliment și un micronutrient minune, însă că absolut orice lucru ingerat, poate avea efecte secundare, în mod special dacă se depășesc valorile zilnice recomandate(1000mg) sau dacă subiectul are anumite predispoziții genetice.

Deci ca absolut orice alt lucru pe care îl introduceți în rutina voastră zilnică, dacă vă știți cu anumite patologii, sensibilități sau predispoziții genetice ar trebui să consultați medicul înainte de a folosi zilnic, absolut orice supliment sau aliment nou.

Este unul dintre suplimentele pe care eu le trec ca fiind obligatorii în rutinele zilnice ale clienților mei, împreună cu electroliți, enzime digestive, probiotice, complex de vitamina B, omega 3 și vitamina D + K2.
Este ieftină, incredibil de eficientă și varianta cu bioflavonoide în mod special nu ar trebui să lipsească din viața unui sportiv.

“ Aş dori nişte vitamine pentru copii! - A, B sau C?
- Indiferent! Încă nu au învăţat să citească. “

by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 22.05.2022

Înapoi