PACALESTE-TI SISTEMUL NERVOS - STABILESTE NOI RECORDURI DE FORTA IN SALA

“Rupe” greutatile de 3 cifre la genuflexiuni si impins la piept folosind acest “truc” incredibil de simplu.

Acest articol ii vizeaza in mod special pe intermediarii si avansatii acestui sport si se concentreaza pe o procedura specifica power-lifting-ului dar care poate avea aplicatii geniale si in culturism/fitness, fiind nepopulara si cunoscuta de un numar foarte redus de oameni si aplicata de un numar si mai mic de indivizi.
Dupa ani de zile angrenati in “maratonul” fiarelor plafonarile devin din ce in ce mai dificil de depasit iar recordurile personale devin o raritate.
Ajunge de-a dreptul imposibil sa mimici inceputurile cand la fiecare antrenament stabileai un nou record fara un “plan de bataie”.
Lucurile s-au complicat iar in circumstantele acestea este clar necesar sa aplici o strategie sau poate un “truc” pentru a putea continua sa adaugi kilograme pe bara.
Daca esti “de-al meu”, “flamand/a” mereu si in cautarea de a te auto-depasi fie ca te confrunti cu dificultatea de iti creste greutatile folosite genuflexiuni sau impins la piept, tehnica potentierii post-activare(PPA) este “secretul” ce te va ajuta sa-ti spulberi recordurile.

Ce este PPA?
PPA este reprezentata de forta musculara si rata dezvoltarii fortei (RDF*)ce are loc ca si rezultat a unei activari musculare prealabile.

Cand folosesti PPA pentru a stabili un nou record efectiv iti pui pe plan principal pre-activarea sistemului nervos central pentru a obtine o contractie mai puternica.
PPA functioneaza cel mai bine cu exercitii ce incep static din punctul maxim de contractie urmat de partea negativa a miscarii precum genuflexiunile si impinsul la piept.

Cum punem acest “truc” in practica:

Data viitoare cand vrei sa atingi un nou record la genuflexiuni incarca bara cu 110% din greutatea pe care vrei sa o folosesti la exercitiul efectiv. Spre exemplu daca vrei sa faci 6 repetari cu 200kg pune pe bara 220kg.

Dupa aceasta pregatire ia bara si fa cativa pasi in spate in interiorul “power-rack-ului” sau “squat-rack-ului” apoi stabilizeaza greutatea si mentine-o in spate timp de 10 secunde. Nu incerca sa faci vreo genuflexiune, doar mentine pozitia. Asteapta 2-5 minute, da jos 20kg de pe bara, iar apoi incearca sa iti atingi recordul cu cele 200kg.

Daca scopul tau este sa impingi 100kg la piept incarca bara pana la 110kg si roaga un spotter sa te ajute sa o ridici si sa o pui pe pozitie.
Mentine greutatea in punctul de start(sus) pentru 10 secunde, apoi pune bara inapoi si scade 10kg.
Asteapta 2-5 minute dupa care spulbera noul tau record de 100kg la piept.

De ce functioneaza?

Cand pui inapoi o greutate mai mare decat cea pe care urmeaza sa o folosesti, iti pregatesti sau “pacalesti” corpul si sistemul nervos central sa creada ca trebuie sa ridice greutatea initiala.
O data ce te-ai odihnit suficient, greutatea efectiva ce urmeaza sa o folosesti pentru a iti stabili noul recod va parea usoara(prin comparatie).
De asemenea s-a dovedit ca doze mici de GABA(1g) ajuta cu atat mai mult la pre-activarea sistemului nervos, lucru ce in simbioza cu cele mai sus mentionate pot duce la un rezultat demential.
Cumulul pre-activarii sistemului nervos central insotit de cresterea masiva a increderii in sine(prin faptul ca deja ai avut o greutate mai mare decat recordul propriu-zis in mana) creste considerabil sansele de a iti depasi limitele.

Baieti, era si cazul sa spuneti PPA tuturor scuzelor inventate pentru care faceti genuflexiuni cu greutati mai mici decat fetele.

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

*Rata dezvoltarii fortei (RDF) - unitate de masura a fortei explozive; exploziei musculare in termeni mai comuni si se refera la viteza cu care elementele contractile ale muschiului pot dezvolta forta; cat de repede poti trece din starea de relaxare in starea de maxima forta/incordare

 

Publicat în: 06.12.2020

Înapoi