SUPRAANTRENAMENTUL INTRE MIT, BOALA SI MOARTE
Probabil unul dintre cele mai controversate subiecte in lumea sportului, si cu siguranta subiectul in care opiniile se afla la poluri complet opuse.
Exista extrem de multi sustinatori ai ideii ca supraantrenamentul este un MIT, o nascocire a oamenilor “slabi”, nededicati, care isi cauta scuze pentru a nu performa zilnic la 100%.
In egala masura exista oameni care justifica nereusita lor de a isi atinge scopurile in fitness/culturism sau incapacitatea lor de a fi disciplinati si a face sacrificiile necesare obtinerii unui fizic de invidiat dand vina pe supraantrenament.
Ca in majoritatea proceselor insa, exista numeroase variabile, demonstrate stiintific, de luat in considerare si pe care cele doua “tabere” refuza vehement sa le accepte pentru ca nu ar mai putea avea dreptate absoluta.
Pentru a atinge punctele vitale cat mai compact fiind un subiect vast lasam introducerile si creatiile literare pe mai tarziu.
Supraantrenamentul apare in momentul in care capacitatea de recuperare a organismului este mult depasita de cantitatea de efort(fizic, intelectual) pe care o depunem.
Simptomele supraantrenamentului:
-tulburari psihologice aparent inexplicabile (lipsa motivatiei, incapacitate de concentrare,iritabilitate, depresie, anxietate, agresivitate crescuta, hipersensibilitate)
-scaderea eficientei sistemului imunitar (ne imbolnavim usor si fara sa fim expusi direct la factori de risc)
-pulsul este mai crescut chiar si dupa o odihna corespunzatoare (dimineata dupa somn)
-ne simtim obositi constant
-greutatile folosite in trecut, abrupt ni se par grele, iar antrenamentele care erau rutina par imposibile
-tendinite si accidentari minore/ majore mai frecvente
-epuizare mai rapida la antrenamente, atat cardio cat si cu greutati
-febra musculara ce dureaza mai mult
-dureri articulare si inflamatii
-insomnii sau hipersomnii
-scaderea apetitului
-dereglarea ciclului menstrual(la femei)
-libidou scazut
Afectiuni:
-transaminaze crescute
-scaderea functiilor renale pana la distrugerea tesutului renal
-depresie generalizata
-demineralizarea oaselor
-hipotiroidism sau hipertiroidism
-afectiuni pancreatice
-in cazuri rare, deces
Notiuni generale si greseli despre conceptul de supraantrenament:
1. Despre supraantrenament se crede in mod gresit ca este vorba strict de recuperare musculara si articulara, acesta este in cea mai mare parte o stare de epuizare a sistemului nervos si sistemului endocrin
2.Majoritatea cred ca 5-6 antrenamente intense pe saptamana sunt ideea perfecta insa muscular dupa un supraantrenament ne revenim in aproximativ 7-10 zile, sistemului nervos si sistemului endocrin le poate lua luni intregi sa-si revina la normal dupa ce au fost duse in faza de supraantrenament/epuizare completa
3. Deseori supraantrenamentul este confundat sau nu este recunoscut, lucru ce se intampla in mod special in cazul sportivilor de performanta, care isi revin foarte rapid dpdv. muscular si nu-si explica starile atipice mentionate mai sus, la simptome, punandu-le in exclusiv baza unei diete restrictive sau a stresului.
4. Supraantrenamentul este SUBIECTIV, incalzirea unora ii poate efectiv dizabilita pe incepatori sau intermediari, de aceea antrenamentele se structureaza pe baza de feedback si nu se merge pe antrenamentele profesionistilor, care deseori sunt supra-exagerate doar de dragul camerelor de filmat.
5. Confundam supraantrenamentul cu plafonarea, antrenandu-ne si mai intens
6.Nu facem cardio fiindca suntem obositi, insa capacitatea de recuperare este extrem de puternic influentata de sistemul aerob si fara cardio ajungem cel mai rapid la supraantrenament
7. Uitam notiunea de progresare controlata si cautam mereu sa stabilim recorduri la antrenament, pe cand o “rutina” eficienta consta in antrenamente moderate cu cresteri programate ale intensitatii
8. Ne lasam influentati de mass-media si “sportivi” de duzina ce promoveza minciuni pentru castiguri financiare, mai mult nu inseamna mai bine.
Este un subiect vast, ce trebuie discutat amplu insa am vrut sa abordez aceasta tema, deoarece inca este o notiune neclara si “taberele” fiind extrem de impartite in “bro-scientisti” rareori vedem explicatii stiintifice sau medicale ale fenomenului.
Antrenamentele sunt precum aplicarea unei creme, daca ne dam de 10 ori pe zi sau in strat de 10 ori mai gros nu inseamna ca va fi mai eficient, din contra, ne vom “murdari” :)
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB