Cum să mâncăm şi cum să asimilăm mai mult

Cum să mâncăm şi cum să asimilăm mai mult

 Când mă gândesc la culturismul modern practicat pe toate nivelele, am în minte cuvântul ABUZ. De la greutăţile folosite în timpul antrenamentelor, intensitatea execuţiei, frecvenţa antrenamentelor, substanţele folosite până la cantităţile enorme de mâncare consumate, acest sport tinde mereu să atingă şi să depăşească limitele de sus ale evoluţiei umane pe plan fizic.
Nu există progres în plafonare sau evoluţie din zona de confort.
Mentalitatea generală este distorsionată spre o dismorfie a cifrelor mari deşi în practică o bună judecată şi ajustarea definiţiilor de “mult” şi “mare” la nevoile şi capacităţile proprii sunt calea corectă.
 Cu toate acestea atunci când vine vorba de creştere în masă musculară, cuvântul puţin iese din ecuaţie, cantităţile de mâncare necesare fiind substanţiale.
 Toţi cei care au trecut printr-o perioadă de surplus caloric, consumând alimente de calitate, în minim un punct au observat faptul că volumul alimentar este excesiv, deseori atingerea targetului caloric fiind o adevărată provocare.
Am început să fac sport la 21 de ani, având greutatea uimitoare de 48kg în viu, cu eforturi titanice am ajuns la 12 mese pe zi iar în 2 ani am atins 95kg (cu un strat generos de grăsime) iar atunci mi-aş fi dorit din inimă să fi avut cine să mă scoată din ignoranţă şi să-mi dea multe din informaţiile pe care le voi enumera.
 Dacă eşti ca şi mine, îţi doreşti din inimă să se inventeze o tabletă care să înlocuiască toate mesele dintr-o zi scutindu-mă de chinul de a găti zilnic.
Până când cercetătorii descoperă o minune, trebuie să ne axăm pe metode mai accesibile pentru a reuşi să mâncăm cantităţi mai mari de mâncare.
Vă voi da un sfat relativ controversat, dacă sunteţi începători, nu vă aruncaţi din prima în idealism, încercând să consumaţi o cantitate mare de calorii mâncând doar surse de carbohidraţi complecşi. Vi se va părea imposibil şi nu veţi reuşi să vă atingeţi necesarul caloric.
Axaţi-vă pe alimente bogate în carbohidraţi simpli (nu dau aceeaşi senzaţie de saţietate precum proteinele sau grăsimile), schimbând pe parcurs acele surse cu unele sănătoase pe măsură ce organismul vă permite să mâncaţi o cantitate mai mare.
Bea-ţi caloriile! Este exponenţial mai simplu să bei un shake proteic sau un smoothie, decât să mănânci ceva solid, pe lângă asta este şi mai rapid de preparat decât o masă obişnuită.
Cât mai multe mese! În afară unei eficiente sporite în metabolizare şi o dozare mai bună a energiei, creşterea numărului de mese ne ajută exponenţial la mărirea cantităţii de alimente pe care o putem mânca într-o zi.
 Trezeşte-te mai devreme! Cu cât avem o perioadă mai lungă de timp disponibilă cu atât putem introduce mai multe mese în dieta noastră, încearcă pe cât posibil să mănânci aproximativ din 2 în 2 ore.
 Nu sta prea mult la masă! Nu spun să te grăbeşti, spun să fii cât mai eficient şi să nu petreci mai mult de 20min la o masă (nervului vag îi ia aproximativ de 20 min să controleze cantitatea de leptina şi grelina din sânge şi astfel să apară senzaţia de saţietate).
Vei râde, dar poartă îmbrăcăminte lejeră! Orice senzaţie de constrângere sau disconfort în momente în care te simţi extrem de “plin” este contraproductivă.
Suplimentele naturale, legale (cannabisul este natural şi este extrem de eficient la stimularea apetitului dar nu este legal) pentru stimularea apetitului nu funcţionează în general, poţi totuşi să îţi stimulezi apetitul folosind alimente acre sau iuţi.
Există şi multe alternative farmaceutice pentru stimularea apetitului, unele având inclusiv efect anabolizant (similar steroizilor).
Atenţie totuşi majoritatea au efecte adverse cam neplăcute, de aceea nu le recomand totuşi în cazul în care doriţi administrarea vă sugerez să consultaţi medic în această privinţă.
Stimulenţi farmaceutici ai apetitului:
- Orexigenic
- Anamorelin
- Clonidina
- Cyproheptadina
- Dronabinol
- Grelina (sub formă de peptidă, cu cele mai puţine efecte adverse din listă)
- Medroxyprogesteron acetat
- Magestrol acetat
- Mitrazapin
- Nabilone
- Nandrolone (cunoscut şi ca Deca-durabolin)
- Olanzapine
- Oxandrolone (cunoscut sub numele de Anavar)
- Prednisone
- Relamorelin (peptidă sintetică)
- THC (principalul element psihoactiv din cannabis)

Perfect, acum ştim cum să mâncăm mult, dar sistemul nostru digestiv are totuşi nevoie de puţin ajutor atât pentru a asimila cât mai mulţi nutrienţi cât şi pentru a reuşi să îl menţinem sănătos.
Când discutăm despre protecţia stomacului şi sistemului digestiv, suplimentele joacă un rol deosebit de important.
În cazul în care consumaţi carne de la animale crescute în regim industrial, aceasta este plină de antibiotice ce ajung în sistemul nostru, cu efecte extrem de dăunătoare în timp (pe lângă imunizarea sau desensibilizarea la antibiotice, înmulţirea fungilor de Candida, provoacă diaree, constipaţie sau alte dereglări ale digestiei) acestea distrug microflora intestinală.
Acest fapt, duce în mod direct la scăderea capacităţii de absorbţie a nutrienţilor şi poate fi uşor combătut prin suplimentarea cu probiotice.
Probioticele sunt bacterii vii şi drojdii care prin administrare ajută la reechilibrarea microflorei intestinale.
Acestea se pot lua din surse naturale în alimentaţia noastră fiind găsite în unele lactate şi murături sau prin suplimentare.
Personal folosesc Eubiotic, ieftin şi deosebit de eficient, am observat mari îmbunătăţiri în mod special la digestia lactatelor.
Consider că pentru un om obişnuit, ce nu este expus la cantităţi mari de antibiotice direct sau indirect şi nu are afecţiuni digestive de nici o natură, probioticele nu sunt necesare şi nici nu cred că s-ar dovedi eficiente.
Am un stomac sensibil iar de-a lungul timpului am încercat zeci de tipuri de enzime digestive de la capsule la tablete care începeau să “ardă” încă de la introducerea în gură (datorită bromalinei), nimic nu a ajutat.
În ultimul an am început să folosesc constant oţet din cidru de mere nefiltrat, acesta având incredibil de multe proprietăţi benefice şi cu atât mai mult impact asupra calităţii vieţii în cazul în care te alimentezi specific culturismului.
Printre aceste beneficii enumerăm:
- Creşte sensibilitatea la insulină
- Ajută la slăbit suprimând acumularea de grăsime
- Reduce valoarea trigliceridelor serice (curăţă ficatul)
- Scade colesterolul seric
- Inhibă apariţia anumitor tipuri de acnee
- Scade tensiunea arterială
- Ajută la digeste reducând şi chiar oprind simptomele de reflux acid
- Îmbunătăţeşte enorm absorbţia substanţelor nutritive şi accelerează digestia

 Eu folosesc şi recomand a se folosi 1 lingură pe la jumătatea mesei în cazul în care aveţi mese puţine (3-4) şi 1 linguriţă în cazul în care numărul meselor trece de 5.
Alimentele pline de antioxidanţi şi fibre (zmeură, mure, avocado, ovăz, legume verzi, etc.) nu ar trebui să lipsească din alimentaţia voastră fiind vitale pentru sănătatea sistemului digestiv, un bărbat obişnuit ar trebui să consume undeva la 38g de fibre pe zi iar o femeie aproximativ 25g, cifre care cresc în cazul practicării culturismului şi consumului unei cantităţi mari de proteine de origine animală.
Fibrele au rolul de a reduce rata de absorbţie a zahărului în sânge astfel ţinând glicemia sub control, făcând-o stabilă şi să cureţe colonul de reziduuri fiind dovedit ştiinţific faptul că dietele bogate în fibre scad exponenţial şansele de cancer de colon.
În cazul în care aveţi o dietă foarte restrictivă şi din motive pe care nu le pot înţelege nu adăugaţi în alimentaţia voastră alimente ce conţin fibre, vă sugerez să folosiţi un supliment cu inulină sau psyllium.
Vă recomand ca în cazul în care dieta voastră este hiperproteica, deci preponderent un mediu acid să aveţi în “arsenalul” vostru şi tablete antiacide preferabil cu substanţa activă carbonat de calciu, mai ales dacă mâncaţi substanţial înainte de somn (un lucru pe care nu îl recomand).
Urmând sfaturile pe care vi le ofer si vouă am observat o evidentă reglare a tractului digestiv, o reducere semnificativă a gazelor (fenomen specific tuturor dietelor bogate în proteine) inclusiv o reducere a cantităţii scaunului, lucru care denotă o asimilare mai bună, în condiţiile în care dieta mea nu s-a schimbat radical.
Hmmm, atâta scris despre mâncare şi digestie, mie unul mi s-a făcut foame, ne “auzim” în viitorul articol, unde vă voi prezenta o aprofundare a rutinei mele alimentare si cat mai multe detalii despre abordarea CBL.

by Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

 

Publicat în: 27.02.2018

Înapoi