De ce ai nevoie de ZMA

ZMA (Zinc-Magneziu-Vitamina B6)
Daca cu adevarat doriti sa treceti la nivelul urmator, este important sa va largiti orizonturile si sa cautati suplimente nutritive care va pot conduce pe calea corecta pentru a avea rezultatele asteptate. ZMA este unul dintre aceste suplimente.
Cand oamenii vorbesc despre suplimentele nutritive care au fost create sa ajute la cresterea masei musculare la maxim, se gandesc la creatina, gainere, boostere de testosteron. Despre aceste suplimente toata lumea stie cate ceva, sunt pe val și sunt de obicei discutate într-o mai mare măsură printre practicantii de fitness.
De multe ori trecut cu vederea, acest supliment ofera posibilitatea să ajungeti cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor .
Aici sunt unele dintre motivele de top pentru care ZMA ar trebui sa fie luat în considerare cu seriozitate.

Îmbunătățirea funcționarii sistemului imunitar.
Aproape toată lumea a trecut prin asa ceva- zacand la pat , bolnav, contemplând dacă are putere sau nu sa ajunga la antrenament . Regula generală este că, dacă vă simțiți bine de la gât în jos, sunteți în stare să participati la antrenament. In cazul în care durerile resimtite in perioada de boala il determina pe individ sa nu se poata misca cu usurinta, iar simpla coborare din pat este similara cu un antrenament in sine, mai bine renuntati la antrenament si odihniti-va. O frecventa prea mare a acestor stari va amortiza capacitatea de a va antrena eficient. Aveti nevoie sa faceti ceva pentru a va menține sistemul imunitar puternic, acest lucru trebuie să va preocupe în mod regulat .
Un studiu care a fost publicat de către Universitatea de Medicina a statului Wayne sugereaza ca suplimentarea cu zinc are un efect pozitiv asupra reducerii nivelului de stres oxidativ si reducerea inflamatiei in intregul organism.
Componentul principal al ZMA este zincul, iar prin adaugarea acestui supliment la consumul curent, veti mari sansele de a scapa de raceli banale, sau de orice alte boli care ar putea sa va afecteze din cauza unui raspuns imun deficitar .
Prevenirea deficitului nutritional.
Un alt motiv pentru care ar trebui sa introduceti consumul de ZMA in dieta zilnica este acela ca in cadrul unei diete mixte de un anumit tip, zincul este unul dintre acei nutrienti care se gaseste destul de greu .Cea mai mare sursa de zinc o gasim in alimente care nu fac parte din alimentatia noastra uzuala precum crabi, stridii, etc. Un studiu publicat in Jurnalul de Nutritie a evaluat cantitatea alimentelor consumate in mod uzual, structura corpului uman si profilul biochimic al sportivilor de performant, a dovedit ca in timp ce cantitatea de proteine consumata este satisfacatoare in cazul majoritatii sportivilor, acestia au un deficit in cazul unor nutrienti importanti pentru organism.Printre primii enumerati se afla si zincul.
Alti nutrienti care din aceleasi motive se gasesc la un nivel scazut in organism, dar care in acelasi timp joaca un rol importanr in contractia musculara, sunt magneziu, potasiu, vitamina E si calciu. Daca consumul de nutrienti nu are un volum adecvat, efectele negative vor fi observate in performanta sportiva.
Pierderile de zinc survenite in timpul antrenamentului fizic.
Concentratia de zinc din corp poate scadea datorita pierderii acestuia prin transpiratie.Studiul publicat in International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism a studiat pierderea zincului prin transpiratie dupa doua ore de antrenament.
Cercetatorii au aratat ca in timp ce pierderile de fier sunt in general de 3% pentru barbati si 1% pentru femei, pierderile de zinc sunt mult mai mari, 9% pentru barbati si 8% pentru femei , conform statisticilor .
Aceasta demonstreaza ca dupa o sesiune de antrenament intens, cantitatea de zinc pierduta prin transpiratie va fi mult mai mare fata de pierderea din organism a altor minerale . Suplimentarea este necesara . Corpul uman are metodele sale de conservare pentru a retine fierul in organism in timpul exercitiilor fizice, dar aceasta nu se intampla si in cazul zincului.
Nivelul de zinc si nivelul de testosteron .
Este bine stiut faptul ca testosteronul este principalul hormon responsabil pentru dezvoltarea musculaturii. Vorbind la modul general, cu cat nivelul de testosteron din corp este mai mare, sansele de a dezvolta masa musculara cresc. Zincul este un mineral care pare a fi in legatura directa cu testosteronul in cazul barbatilor, deci acesta va avea un impact major asupra progreselor in ansamblu. Studiul prezentat anterior arata ca consumul a 5mg de zinc pe zi va duce la o crestere a nivelului de testosteron in organism..
Cele mai multe produse de tip ZMA de pe piata contin aceasta concentratie de zinc-sau mai mare, asa ca prin consumul acestor suplimente nivelul optim poate fi atins cu usurinta .
Hormonii tiroidieni.
In sfarsit, ultimul motiv important pentru a consuma ZMA, este acela demonstrat in urma studiilor care au dovedit ca consumul unui supliment nutritiv pe baza de zinc,poate mari concentratia hormonilor tiroidieni si ai testosteronului in faza de repaus dar si dupa exercitii fizice extenuante. Alt studiu a cercetat impactul suplimentarii orale cu zinc,timp de patru saptamani in cazul unor barbati sedentari.Rezultatele studiului au aratat ca dupa o perioada de patru saptamani,timp in care persoanele in cauza au participat la clase extenuante de cycling, nivelul hormonilor tiroidieni si al testosteronului era mai ridicat fata de perioada anterioara consumului acestui supliment.
Cum echilibrul hormonilor tiroidieni este in corelatie cu rata metabolica iar aceasta joaca un rol foarte important in dezvoltarea masei musculare (aceasta rata determina sinteza proteinelor si alte reactii ale organismului), cu cat metabolismul este mai rapid, cu atât creste probabilitatea de a dezvolta masa musculara sau a de arde grasime, in functie de dieta care este urmata în timpul acestei perioade de timp. Astfel fiti siguri că nu veti trece cu vederea acest supliment. Este o modalitate usoara de a obtine rezultate pozitive in urma antrenamentului și, de asemenea, ajuta la mentinerea starii de bine.

Publicat în: 28.10.2015

Înapoi