Cele mai frecvente BOLI ce pot fi luate din salile de forta
In lumea fitness-ului si culturismului, mersul la sală face parte din rutina zilnică, dar știați că sala de sport poate fi un teren de reproducere pentru bacterii?
De fapt, un studiu recent de evaluare a echipamentului, realizat de site-ul Filtrated, a constatat chiar că unele echipamente au mai mulți germeni decât un scaun de toaletă.
Studiul a constatat că 70% din echipamente au germeni care au cauzat infecții și boli ale pielii. Banda de alergat și bicicletele au avut cea mai mare cantitate de bacterii, de 74 de ori cantitatea de bacterii găsite la robinetul dintr-o toaletă publică, pentru a fi precis. Și greutățile libere au avut de 362 ori cantitatea de germeni ca un scaun de toaletă.
Având în vedere aceste lucruri este ușor să vedeți cum o sală de sport este mediul perfect pentru a lua următoarea boală :)) , așa că am făcut o listă cu cele mai frecvente infecții pe care le puteți lua din sala de sport și cum să le evitați.
In Romania igiena personala si conduita corecta privind igiena in salile de forta este in mare parte absenta, cu greu proprietarii de sali reusesc sa convinga clientii sa foloseasca prosoape pe aparate si sa schimbe incaltarile din exterior, foarte rar spre deloc cineva sterge aparatul de transpiratie dupa folosire. Desigur sunt si sali de forta unde igiena din partea administratorilor lasa de dorit insa sunt cazuri mai rare.
Sa vorbim despre boli:
1. Parazitozele intestinale:
Dupa cum spuneam majoritatea celor ce frecventeaza salile, nu sunt si campioni la igiena, din acest lucru, parazitozele sunt extrem de des intalnite si pot spune ca am inclus in lista de analize pe care le-o cer clientilor mei inclusiv un examen coproparazitologic iar ca si feedback 1 din 3 clienti a fost pozitiv la acest test.
Printre cele mai frecvente enumar: giardioza, oxiuroza, ascardioza
Parazitozele intestinale pot dezvolta o simptomatologie banala sau pot fi chiar asimptomatica. Prezenta parazitilor manifesta adesea o influenta negativa asupra echilibrului nutritional, ceea ce va determina pierderi in greutate asupra organismului gazdei.
Pe lângă mâncărime anala(in cazul oxiurozei), persoanele infestate pot să prezinte tulburări digestive, greață, dureri abdominale, gaze sau flatulenta, crampe abdominale sau balonare, lipsa poftei de mâncare până la refuzul alimentației și chiar tulburări nervoase, insomnii, terori nocturne, scrâșnete din dinți în timpul nopții.
2. Diverse infectii ale sistemului respirator:
Covid-19, gripa, raceala comuna, simptomele sunt arhicunoscute si nu le voi mentiona, insa evitarea contaminarii tine tot de igiena si responsabilitatea personala, daca va stiti a fi infectati cu ceva contagios, nu va duceti la sala pana nu v-ati vindecat.
Iar daca factorul de responsabilitate personala si risc de infectie al altora nu este un motiv indeajuns de bun, nu este benefic sa te antrenezi fiind bolnav, crescand timpul de recuperare atat muscular cat si perioada de boala.
3.HPV
Desi “popular” ca fiind transimisibil pe cale sexuala, papilomavirusul uman poate provoca infecții prin contactul pielii cu pielea sau pielea cu o suprafața. Cele mai frecvente în sălile de sport sunt negii plantari. Acestea sunt mici excrescente pe talpile picioarelor care pot dezvolta clavusuri(bataturi). Nu sunt serioase și pot fi tratate cu ușurință insa infectia prin atingere se poate raspandi in mai multe zone ale organismului, provocand excrescente.
4. Piciorul atletului
Aceasta este o infecție fungică care provoacă, de asemenea, mâncărime. Un grup de ciuperci cauzează aceste afecțiuni și declanșează o erupție roșie si mâncărime. De asemenea, pielea poate prezenta vezicule sau descuamare. Picioarele și zona inghinala sunt zonele cele mai frecvente pentru aceste infecții, dar pot apărea și în axile și sub sâni.
5.Cojunctivita
În sălile de sport, bacteriile sau un virus o pot declanșa. Simptomele sunt roșeață și mâncărime în ochi, senzație de sânge în ochi, secreție oculară și lacrimare in exces. Aceasta boala este extrem de contagioasa prin atingerea suprafețelor afectate și apoi a ochilor. Tratamentul nu este de obicei necesar.
6. Infectiile cu stafilococi
Bacteriile stafilococice provoacă infecții cu stafilococ, care pot lua mai multe forme. În săli de sport, este cel mai probabil să provoace o infecție a pielii cu simptome care includ furuncule, o zonă umflată, roșie a pielii care conține puroi. De asemenea, poate provoca impetigo, o erupție dureroasă cu vezicule sau celulită infectioasa, o infecție mai profundă care provoacă umflături, roșeață și descărcare.
Deseori acneea de pe spate(si nu numai) poate fi cauzata de stafilococi.
MRSA este o infecție cauzată de un tip de stafilococ care a dezvoltat rezistență la majoritatea antibioticelor. Este mai frecvent în mediul medical, dar MRSA poate fi în sălile de sport. Are semne similare cu alte infecții ale pielii cu stafilococ, dar poate include și febră. O infecție cu MRSA care pune viața în pericol este rară, dar posibilă, deci este important să monitorizați semnele infecțiilor cutanate și să vă adresați medicului dumneavoastră dacă acestea persistă.
7. Gastroenterita
Provoacă diaree, crampe stomacale, greață, vărsături și, în unele cazuri, febră scăzută, dureri musculare și cefalee. Cel mai mare pericol al gastroenteritei este deshidratarea. Unii oameni trebuie spitalizați pentru a se rehidrata cu lichide intravenoase, dar majoritatea se recuperează singuri în câteva zile.
Cum puteti preveni aceste boli ca si clienti:
Evitați să atingeți alte persoane.
Purtați haine largi de sport care “respiră” și absorb umezeala. Aviz celor ce prefera echipment extrem de mulat, in special colantilor super mulati.
Adu-ți propriul “covoras” de antrenament daca urmeaza sa faci exercitii intins pe jos.
Ștergeți și dezinfectați echipamentul de gimnastică înainte de al utiliza. (asta e idealul, macar folositi un prosop si stergeti transpiratia dupa voi)
Fiți conștienți de ceilalți utilizatori de sală de gimnastică și acordați spațiu oricui se pare bolnav. (Ideal anuntati pe cineva de la receptie daca vreun idiot isi da duhul tusind prin sala)
Dacă aveți tăieturi sau răni minore, păstrați-le acoperite. (Aviz spartanilor si vikingilor care se antreneaza fara manusi, deoarece nu este masculin sa porti manusi, prin leziunile cauzate de bataturile profunde puteti lua o infectie cu stafilococ cu raspandire rapida ce poate duce inclusiv la sepsis si deces)
Evitați să vă atingeți fața în timp ce vă antrenați. (de aia este bine sa aveti 2 prosoape la sala 1 de sters, 1 de pus pe aparat)
Spălați-vă mâinile după antrenament.
Purtați papuci în vestiar si in dus și nu mergeți niciodată desculți nicăieri în sala de sport.
Faceți duș cât mai curând posibil după un antrenament și intrați în haine curate.
Pentru proprietarii de sali , manageri și antrenori
Membrii și clieții sălii de sport trebuie să își asume responsabilitatea pentru propria securitate și sănătate atunci când se antrenează. Ar trebui să respecte indemnarile și regulile și să se protejeze pe ei înșiși și pe ceilalți prin practici responsabile. Cu toate acestea, o mare parte a responsabilității revine și proprietarilor de săli de sport și angajaților. Faceți acești pași pentru a menține o sală de sport curată și sigură:
Impuneti un set de politici și reguli pentru curățarea regulată a sălii de sport.
Stabiliți reguli pentru clienți, cum ar fi ștergerea echipamentului după utilizare sau purtarea de incaltaminte în orice moment.
Afișați regulile în mod vizibil în sala.
Furnizați săpun și dezinfectant pentru mâini.
Dezinfectați suprafețele cu contact ridicat de mai multe ori pe zi.
Curățați vestiarul și baia o dată pe zi.
Stabiliți un program pentru ca personalul să poata pune in practica responsabilitățile de curățenie.
Păstrați un jurnal pentru înregistrarea procedurilor de igienizare.
Un articol interesant, insa cu o tema teoretic banala, ai crede ca in secolul 21, in tarile cu posibilitati, problemele de igiena nu ar mai trebui sa existe, insa cultura noastra este minim deficitara la acest capitol si deseori mi se cere opinia de catre clienti sau urmaritori ce au dezvoltat diferite patologii din salile de forta datorita unei conduite precare de igiena, fie a lor, fie a altora.
Il stiti pe “branzaru’” salii? Individul ala care efectiv pute la fel de rau la inceputul antrenamentului ca la sfarsit si lasa dare pe toata aparatura? Ei bine mirosul ala nu este dat de mitologica “transpiratie acida” ci de un cumul de factori printre care numeroase bacterii si implicit o igiena demna de stana.
Nu trebuie sa dati foc dupa el, dar o stergere riguroasa a aparaturii sau pornirea sistemelor de stingere a incendiilor ar putea ajuta.
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB