Tipuri de Proteina din Zer

Cele mai mari confuzii in legatura cu pudrele proteice apar atunci cand discutam despre diferitele tipuri de proteina din zer (whey).

WPC (concentrate proteice din zer) Prima generație de concentrate proteice din zer detineau 30-40% proteine și cantitati mari de lactoză, grăsime, dar si proteina nedenaturata. Acestea au fost considerate "concentrate" si au fost folosite în principal în industria alimentară. Concentratele proteice moderne au concentratie proteica de 70-80% si o cantitate mica de lactoza si grasimi. Mulți oameni taraiesc cu impresia ca un WPC este inferior unui izolat proteic WPI sau unui hidrolizat proteic WPH. Acest lucru este total neadevărat.Concentratele proteice bune contin niveluri mult mai mari de factori de creștere, cum ar fi IGF-1, TGF-1, și-TGF 2. Ele conțin niveluri mult mai ridicate de diferite fosfolipide, si diverse lipide bioactive, cum ar fi acidul linoleic conjugat (CLA), și adesea conțin niveluri mai ridicate de imunoglobuline și lactoferină.

Din aceasta categorie recomandam Whey Trilogy 450g, 900g, 2000g, 4050g, CFU 2Kg.


WPI (izolate proteice din zer) Detin concentrate mari de protein peste 90%. Cercetatorii au constatat că doar proteina din zer în starea lor naturală (nedenaturata) are valoare biologică. Prelucrare proteinei din zer pentru a elimina lactoza, grasimile, etc., fără a pierde valoarea biologică a acesteia necesita o “grijă deosebită” din partea producatorilor. Menținerea stării naturale, nedenaturata a proteinei este esențială pentru asi pastra proprietatile de stimulator imunitar si anti-cancerigen.Proteina trebuie să fie prelucrata în conditii de temperatură scăzută si / sau condiții acide scăzute ca să nu "denatureze" proteina și acest lucru devine o mare problema atunci când se doreste optinerea unui izolat proteic de calitate superioara.
Diferentele majore intre WPI optinute prin ION-EXCHANGE (schimbare de ioni) si WPI optinut prin MICRO-FILTRATION: După cum sa menționat mai sus, proteina din zer este o proteina complexa formata din mai multe peptide care au proprietati unice asupra sănătății, imunitatii, etc. Datorită naturii procesului tehnologic de schimbare de ioni, componentele cele mai valoroase pentru sanatate sunt eliminate. Deși conținutul de proteină este crescut, multe dintre cele mai importante subfractiuni sunt pierdute sau reduse in mare măsură.vAcest lucru face ca alegerea unui izolat proteic din zer optinut prin schimbare de ioni sa fie una nedorita, cu toate acestea multe companii încă o folosesc datorita concentratiei foarte mari de proteina pe care o detine. Micro-Filtration (micro-filtrarea) este un proces mult mai “prietenos” cu zerul. O data cu evoloarea acestui domeniu de prelucare a zerului au aparut tehnoligii precum CFM (Cross Flow Micro filtration) ultra filtrate (UF) sau microfiltrat (MF), osmoza inversa (RO), filtrare cu membrană dinamica (DMF), cromatografia de schimbare de ioni (IEC), electro-ultrafiltrare (UE), radial flow chromatography (RFC) și nano filtrare (NF), astfel producătorii pot obtine pudre proteice cu un grad foarte înalt de proteina. Poate cele mai cunoscute este Cross Flow Micro Filtration CFM. Acesta este cel mai cunoscut pe buna dreptate. Desi Cross Flow Micro Filtration pare un termen general de prelucrare a zerului aceasta metoda de micro filtrare are avantajul ca foloseste temperatura joasa pentru a obtine un grad proteic foarte ridicat (>90%).Prin aceasta metoda se poate reduce foarte mult concentratia de lactoza dar pastranduse caliattea biologica a proteinei obtinute. CFM este un proces non-chimic, natural, care implica folosirea unei moderne tehnologi cu filtre ceramice, spre deosebire de ION-EXCHANGE, care implica utilizarea de substante chimice, cum ar fi acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu. WPI CFM conține de asemenea cantități mari de calciu și cantități mici de sodiu.

Click aici pentru supliment WPI CFM 2Kg , 900g.


WPH (hidrolizatul din zer), produsul cel mai putin natural din punctul de vedere al procesarilor termice. Este o materie prima total denaturata, sufera 4 procesari termice. Cei mai mulți dintre consumatori de suplimente nutritive ne aducem aminte ca proteinele hidrolizate erau la modă acum câțiva ani, apoi au scăzut brusc. "Hidrolizat" înseamnă în esență ca proteina a fost "desfacuta" parțial în peptide de lungimi diferite. Deoarece proteina este deja parțial "desfacuta" este absorbita mai repede, "caliatate" ce nu are efecte benefice reduse in practica. Aceea este foarte folosit la productia aminoacizilor tablete-capsule si mai putin in productia pudrelor proteice.

Nu recomandam hidrolizate din zer ca sursa principala de proteina in suplimente (WPH).

Concluzia ar fi ca cea mai buna materie prima proteica extrasa din ZER este CFM-ul, pastrand solubilitatea buna specifica proteinelor din zer si un gust excelent. In aceast articol nu au fost incluse materiile prime extrase direct din lapte (NPI), cazeina, sau din alte surse proteice (ou, vegetale, carne, etc.).

Daca vreti sa cumparati un izolat proteic din zer CFM acesta trebuie sa fie Provon® (GLANBIA®) !

'CFM®' stands for cross-flow microfiltration. CFM® is a natural, non-chemical process that uses proprietary membrane techniques to create a highly pure (>90%), nutritionally superior and undenatured whey protein isolate. To 'denature' whey protein means to alter the natural qualities of the whey protein. For example, using heat, acidity or chemicals to isolate the whey protein. Provon® (CFM® WPI) is manufactured under favorable conditions so as to minimize the potential protein denaturing that can be caused by time, temperature, and microbial quality. Provon® is tested for this 'denaturing' and historically demonstrates levels of >98% undenatured protein. CFM® and Provon® are registered trademarks of Glanbia Nutritionals.

Publicat în: 29.02.2020

Înapoi