Tipuri de Proteina din Zer

Cele mai mari confuzii in legatura cu pudrele proteice apar atunci cand discutam despre diferitele tipuri de proteina din zer.

WPC (concentrate proteice din zer) Prima generație de concentrate proteice din zer detineau 30-40% proteine și cantitati mari de lactoză, grăsime, dar si proteina nedenaturata. Acestea au fost considerate "concentrate" si au fost folosite în principal în industria alimentară. Concentratele proteice moderne au concentratie proteica de 70-80% si o cantitate mica de lactoza si grasimi. Mulți oameni taraiesc cu impresia ca un WPC este inferior unui izolat proteic WPI sau unui hidrolizat proteic WPH. Acest lucru este total neadevărat.Concentratele proteice bune contin niveluri mult mai mari de factori de creștere, cum ar fi IGF-1, TGF-1, și-TGF 2. Ele conțin niveluri mult mai ridicate de diferite fosfolipide, si diverse lipide bioactive, cum ar fi acidul linoleic conjugat (CLA), și adesea conțin niveluri mai ridicate de imunoglobuline și lactoferină.


WPI (izolate proteice din zer) Detin concentrate mari de protein peste 90%. Cercetatorii au constatat că doar proteina din zer în starea lor naturală (nedenaturata) are valoare biologică.Prelucrare proteinei din zer pentru a elimina lactoza, grasimile, etc., fără a pierde valoarea biologică a acesteia necesita o “grijă deosebită” din partea producatorilor. Menținerea stării naturale, nedenaturata a proteinei este esențială pentru asi pastra proprietatile de stimulator imunitar si anti-cancerigen.Proteina trebuie să fie prelucrata în conditii de temperatură scăzută si / sau condiții acide scăzute ca să nu "denatureze" proteina și acest lucru devine o mare problema atunci când se doreste optinerea unui izolat proteic de calitate superioara.
Diferentele majore intre WPI optinute prin ION-EXCHANGE (schimbare de ioni) si WPI optinut prin MICRO-FILTRATION: După cum sa menționat mai sus, proteina din zer este o proteina complexa formata din mai multe peptide care au proprietati unice asupra sănătății, imunitatii, etc. Datorită naturii procesului tehnologic de schimbare de ioni, componentele cele mai valoroase pentru sanatate sunt eliminate. Deși conținutul de proteină este crescut, multe dintre cele mai importante subfractiuni sunt pierdute sau reduse in mare măsură.Acest lucru face ca alegerea unui izolat proteic din zer optinut prin schimbare de ioni sa fie una nedorita, cu toate acestea multe companii încă o folosesc datorita concentratiei foarte mari de proteina pe care o detine. Micro-Filtration (micro-filtrarea) este un proces mult mai “prietenos” cu zerul. O data cu evoloarea acestui domeniu de prelucare a zerului au aparut tehnoligii precum CFM (Cross Flow Micro filtration) ultra filtrate (UF) sau microfiltrat (MF), osmoza inversa (RO), filtrare cu membrană dinamica (DMF), cromatografia de schimbare de ioni (IEC), electro-ultrafiltrare (UE), radial flow chromatography (RFC) și nano filtrare (NF), astfel producătorii pot obtine pudre proteice cu un grad foarte înalt de proteina. Poate cele mai cunoscute este Cross Flow Micro Filtration CFM. Acesta este cel mai cunoscut pe buna dreptate.Desi Cross Flow Micro Filtration pare un termen general de prelucrare a zerului aceasta metoda de micro filtrare are avantajul ca foloseste temperatura joasa pentru a obtine un grad proteic foarte ridicat (>90%).Prin aceasta metoda se poate reduce foarte mult concentratia de lactoza dar pastranduse caliattea biologica a proteinei obtinute. CFM este un proces non-chimic, natural, care implica folosirea unei moderne tehnologi cu filtre ceramice, spre deosebire de ION-EXCHANGE, care implica utilizarea de substante chimice, cum ar fi acidul clorhidric și hidroxidul de sodiu. WPI CFM conține de asemenea cantități mari de calciu și cantități mici de sodiu. Click aici pentru supliment WPI CFM.


WPH (hidrolizatul din zer) Cei mai mulți dintre consumatori de suplimente nutritive ne aducem aminte ca proteinele hidrolizate erau la modă acum câțiva ani, apoi au scăzut brusc. "Hidrolizat" înseamnă în esență ca proteina a fost "desfacuta" parțial în peptide de lungimi diferite. Deoarece proteina este deja parțial "desfacuta" este absorbita mai repede, caliatate care poate avea efecte pozitive în anumite circumstanțe. Din pacate nu se justifica pretul foarte mare si gustul neplacut, de aceea este foarte folosit la productia aminoacizilor tablete-capsule si mai putin in productia pudrelor proteice.

Publicat în: 02.02.2016

Înapoi