NPI cel mai bun supliment proteic

Si pana la urma, cum se obtine pudra de proteina ?

 Probabil toti stim ca proteina din zer (whey protein) este produsa din lapte. Dar ce probabil multi nu stiu este cum se intampla aceasta tranzitie, din laptic intr-o pudra plina de proteina din zer. Lucrurile functioneaza cam asa: laptele de vaca este incalzit sau tratat cu acid sau enzime si alte chimicale, cunoscut ca procesul de fabricare a branzei, care separa proteinele sale solide (din care se obtin un numar mare de alte produse lactate) de proteinele sale lichide (adica zerul). Casul, care reprezinta cea mai mare parte din proteinele de cazeina, este îndepartat, in timp daca in urma tuturor acestor procese ramane vreo cantitate de proteina solubila, abia atunci zerul lichid se transforma in suplimentele de proteina din zer pe care le stim. Acest zer este pulverizat pe interiorul unui tub mare de otel incalzit pentru a “usca” zerul, lucru extrem de negativ care denatureaza, dauneaza si degradeaza aminoacizii. Apoi, zerul uscat este filtrat pentru a elimina lactoza, carbohidratii si grasimea. Acest lucru se face folosind filtre cu ochiuri mai mari sau mai inguste sau se folosesc enzime care distrug anumite componente. In timpul procesului, unele dintre proteine sunt descompuse pe compusi mai mici si chiar și pe aminoacizi liberi. In final, rezultatul este pudra de proteina din zer pe care o iubim atat de mult, dar nu neaparat pe care ar trebui sa ne-o dorim sau e standard de calitate (in nici un caz chiar…).

Native Protein Isolate - noua senzatie ?

 Un nou supliment de data asta din lapte, nu din zer, numit ironic "zer nativ", se obtine printr-un proces diferit de cel al pudrei de zer obisnuite pe care o stim. Proteina nativa (nativ conform dexului se poate traduce prin natural, pur, necombinat cu alte substante, forma cea mai aproape de natura si natural) pur si simplu scapa de procesul de fabricare a branzei, cu mai multe etape, toate negative, despre care am discutat putin mai sus si ne-am convins cat de mult denatureaza si afecteaza produsul final. Proteina nativa se obtine direct din lapte ce este apoi filtrat. Ca tip de filtrare este folosita filtrarea printr-o membrana, lucru foarte comun in acest domeniu. Pentru cine conteaza, filtrarea are doua etape, ambele desfasurate la 15*C in laboratoarele Lactalis - microfiltrare si mai apoi ultrafiltrare - totul pentru a pastra intacta forma nativa a proteinei si mai ales, un nivel cat mai ridicat de microfractiuni peptidice benefice si al altor elemente pozitive din lapte. Rezultatul final este o proteina intacta si “mai” completa daca-mi scuzati expresia, nativa (mai aproape de forma proteinei originala), proteina care are un profil de aminoacizi usor diferit de cel al zerului obisnuit, conform unui studiu publicat in BMC Nutrition. Practic si mai pe scurt, pudrele de proteina obisnuite sunt obtinute din zer, concret, zerul este un produs secundar rezultat in urma procesarii laptelui de obicei la temperaturi ridicate ce inevitabil duce la denaturare si pierderi calitative, in timp ce Native Protein Isolate (proteina nativa) este direct obtinut din lapte si asta la temperaturi scazute si cu un nivel de denaturare practic inexistent. Alta chestie importanta in cazul proteinei native este faptul ca laptele acesta provine din Franta, de la procesatorul numarul 1 in lume de lapte Lactalis, si vine de la vacute fericite, crescute in aer liber si soare, ce se hranesc cu iarba, carora nu li se adminstreaza hormoni sau antibiotice. Despre cate produse putem spune asta? Zero hormoni, zero antibiotice, vacute hranite cu iarba si ce stau la soare, zero chimicale prin teste riguroase, nivel scazut de carbohidrati, nivel scazut de grasimi, nivel extrem de scazut de lactoza. Daca proteina nativa are toate aceste avantaje si caracteristici, proteina din zer obisnuita provine din urma procesarii laptelui si respectiv branzei, astfel contine reziduuri din branza, diferite chimicale in timp ce zerul este expus de mai multe ori la temperaturi ridicate care inevitabil reduc proprietatile naturale benefice si denatureaza proteina.

Bine, bine, interesant, dar am vreun avantaj ?

 Care ar fi avantajele ? Adica deja s-a inteles, sunt diferente minore ca temperatura mai mica de procesare, nu se trece prin procesul de obtinerea a branzei si rezultarea unui profil de aminoacizi usor diferit. Multi ar spune - nimic impresionant. Hai sa analizam putin inainte ca sa intelegem mai bine diferentele. In primul rand, proteina nativa din lapte contine mai mult BCAA, si din BCAA indeosebi mai multa leucina, aproximativ 15-16% mai multa leucina decat proteina din zer obisnuita. Iar despre leucina am discutat deja aici. 8% mai multa glutamina si 25% mai multa arginina decat produsele de proteina din zer. Dar de asemenea contine nivel mai mare de cisteina sau de triptofan. Daca prima (iar proteina nativa contine nu mai putin de 40% mai mare nivel de cisteina) este un precursor al glutationului, un puternic antioxidant al corpului, a doua creste serotonina, cunoscut si ca hormonul fericirii. Revenind la faptul ca procesarea se produce la temperaturi scazute, acest lucru vine cu beneficiu unei proteine complet nedenaturata, ramasa intacta si neafectata de procesare. Din acest motiv proteina nativa contine o cantitate mult mai mare de microfractiuni peptidice benefice precum glicomacropeptidele (glycomacropeptides) sau imunoglobulinele (immunoglobulins). Daca ultimele ne spun direct din nume ce fac, adica imbunatatesc imunitatea noastra, lucru deloc mic, ba chiar foarte important, glicomacropeptidele cresc nivelul de colecistochinina, un hormon care promoveaza satietatea si umbla la nivelul apetitului si in plus, nu in ultimul rand, stimuleaza digestia grasimilor si ce ne intereseaza pe noi, a proteineilor, sustinand secretia enzimelor pancreatice si ale bilei. Nu in ultimul rand, la avantaje putem pune faptul ca nivelul maxim dintr-o pudra de proteina de factori de crestere TGF-1 sau TGF-2 se regaseste in proteina nativa, cel mai putin denaturata, naturala. Mai avem desigur si un nivel mai mare de lactoferina in proteina nativa, un compus de fier ce se gaseste doar in lapte si este o proteina multifunctionala cu rol complex in mai multe procese fiziologice importante. Si ca ultimul lucru pe care-l voi mentiona, reamintesc ca pudrele de proteina din zer sunt obtinute din zer, un produs secundar rezultat din urma procesarii laptelui - gustul nu este tocmai unul pe masura si nici culoare. Aici straluceste proteina nativa pentru ca este direct obtinuta din produsul original, din lapte, gustul este mult mai “curat”, mai aproape de lapte.

In concluzie

In concluzie nu stiu cum sa spun mai simplu si folosindu-ma de cat mai putine cuvinte, sa fiu precis, concret si exact: Native Protein Isolate, produsul nostru de proteina nativa, este practic un produs de proteina superior, din nenumarate puncte de vedere.

Daca esti in cautarea celui mai bun produs de proteina ca supliment nutritiv pe care-l poti cumpara acesta este, fara indoiala, Native Protein Isolate. Nimic complicat, pur si simplu, cel mai bun produs de proteina pe care banii il pot cumpara.

by Denis-Alexandru Velciu

Publicat în: 13.07.2018

Înapoi