Culturismul, dincolo de muschi
Volum, intensitate, frecventa…mai mult este mai bine, sunt ideile ce se abordeaza in cotidian si sunt in voga, cautam sa crestem cat mai mult performantele si ne setam obiectivele strict pe rezultate, fara a incerca sa prezervam catusi de putin lucrurile si fundatiile elementare ale organismului nostru.
Apar constant concepte precum “supraantrenamentul este un mit”, “pauzele sunt pentru cei slabi” etc. Media este bombardata constant cu meniuri, suplimente si abordari hardcore, strict pentru cresterea in masa musculara rapid, slabirea rapida, si progresia rapida in forta.
Iubesc oamenii dedicati si etica de munca ireprosabila, nu ai cum sa nu privesti antrenamentele lui Ronnie Coleman, Branch Warren si sa nu ramai uimit de intensitatea antrenamentelor si greutatile mari.
In contrast cu ego-urile masive ce sunt asociate sportivilor de profil, pasiunii pentru greutati mari ce o impartasim majoritatea si dorintei de progres rapid, trebuie sa ne canalizam si spre longevitate, atat ca si durata a vietii cat si spre capacitatea efectiva de practica a sportului.
Orice practicant al culturismului cu un oarecare palmares sau cu niste ani de antrenamente in spate iti poate confirma, ca acest sport este un maraton, nu un sprint, iar detaliile supuse unei unitati mai mari de timp ajung sa conteze poate chiar mai mult decat elementele majore.
Intr-o lume in care stresul, fie de natura psihica sau fizica, fac parte din viata noastra in mod inevitabil, sistemul nervos central tinde sa ajunga mult mai rapid la epuizare, lucru sporit exponential de impingerea constanta a limitelor in sala de forta.
Fara a oferi indeajuns timp de recuperare (este o diferenta enorma intre recuperarea musculara si recuperarea SNC*sistemului nervos central, format din creier si coloana vertebrala), fara a avea o dieta bogata in macronutrienti de calitate(grasimi sanatoase, carbohidrati complecsi) si micronutrienti esentiali(potasiu, magneziu, tot lantul de vitamine B, calciu, samd.), si fara a urmari suplimentarea pentru recuperare plus practici sanatoase (intr-un sistem esential ar fi recomandat, chiar si un timp alocat meditatiei si masajului in profunzime, care reduce stresul pus pe nervi de catre inflamatii).
Vladimir Zatsiorsky, Profesor de kinesiologie pune problema recuperarii in mod direct proportional cu intensitatea unui antrenament, astfel:
Intensitatea unui antrenament/Perioada de recuperare (in ore)
Extrema ---> peste 72h
Mare ---> 48-72h
Substantiala ---> 24-48h
Medie ---> 12-24h
Mica ---> 12h
In ceea ce priveste alimentatia, sunt trei aspecte de baza ce trebuie urmarite, evitarea pe cat posibil a alimentelor procesate si produse in regim industrial(pline de hormoni precum estrogen, si de antibiotice, aditivi samd), abordarea unui meniu din care sa nu lipseasca alimente bogate in antioxidanti, iar fundatia echilibrului sta in diversitate, ciclizarea si evitarea rutinelor alimentare reprezinta calea cea mai eficienta.
Axandu-ma in final pe suplimentarea specifica, esentiala si non-esentiala pentru sistemul nervos, adaugarea de suplimente trebuie facuta atunci cand exista un deficit, sau nu putem lua din alimentatie o cantitate suficienta din nutrientii respectivi, fapt extrem de des intalnit datorita industrializarii si scaderii calitatii mancarii.
De la recuperarea sistemului nervos, prevenirea oxidarii si deteriorarii acestuia, reducerea inflamatiilor, pana la inhibarea factorilor de stres si imbunatatirea calitatii somnului si starilor de relaxare, se poate o gasi o larga varietate de suplimente.
Printre aceste suplimente se regasesc clasicele capsule cu ulei Omega 3, astaxanthin capsule sau pudra, capsulele cu ulei de Krill ce le incorporeaza pe ambele) GABA pudra sau capsule, calciu, magneziu, zinc, vitamina B12, (suplimentele de tip ZMA sau ZMB acopera perfect necesarul ultimelor 3 mentionate), Lecitina, Ashwagandha, Vitamina C, etc.
Exista in egala masura si abordari farmaceutice impotriva starilor de epuizare si pentru protejarea sistemului nervos, deseori la pachet cu o serie neplacuta de efecte secundare, sau suplimente la un pret exponential mai mare precum Tonotil-N, Milgamma (echivalentul lor fiind usor de compus la preturi mult mai accesibile in regim propriu)
Subiectul este vast, iar prin acest articol doar am incercat sa atrag atentia asupra importantei protejarii sistemului nervos si indepartarea de mentalitatile de turma.
In articolele ce vor urma, voi aprofunda si detalia, de la experiente personale in care am incarcat si epuizat SNC(ajungand sa pierd masiv pe urma asta si am avut efecte deosebit de neplacute), studii aprofundate si fara sponsorizare partinitoare, pana la review-uri de suplimente fara infloriri si absurditati, analizate obiectiv si testate de mine si de apropiati, abordand inclusiv tema stresului extern cauzat de poluare, factori de mediu si sociali, plus masuri de prevenire, relaxare etc.
Sper ca v-a placut si poate ati invatat ceva nou sau v-ati reamintit de importanta sanatatii sistemului nervos, scopul meu si al paginii este ca impreuna sa evoluam si sa promovam sanatatea si calitatea vietii comunitatii, fara a manipula opinia publica in scopuri de profit ci doar feedback real si doar informatii sustinute de studii.
by Aurelian T. Coroiu