Cum ne afecteaza GUSTUL, progresul si performanta sportiva?
GUSTUL - Un subiect banal însă destul de controversat în lumea sportului și cu atat mai mult în a sportului de performanta.
Voi incepe abordarea tematicii cu mici notiuni generale despre ce este si cum functioneaza gustul pentru a putea intelege mai bine tot ceea ce urmeaza.
Gustul este o percepție, care rezultă din stimularea unui nerv gustativ. Aparține de sistemul de detectare chimică, fiind provocat atunci când o substanță solubilă intră în contact cu limba.
Este unul din cele cinci simțuri principale și este conectat la senzațiile care rezultă din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Structurile care ne permit să apreciem aroma a ceea ce introducem în gură receptorilor senzoriali sunt foarte specializate: ele sunt numite papile și muguri gustativi, care se găsesc pe limbă, palat, faringe și laringe.
Limba este dedicată în mod special percepțiilor aromelor. Pe suprafața sa, de fapt, se pot distinge anumite zone dedicate percepției gusturilor amar, acru, dulce și sărat, adică cele patru gusturi principale. În mod special, zona pentru percepția receptorilor dulci sunt concentrați pe vârful limbii; cei pentru percepția gustului amar se află la baza limbii sau în partea posterioară, în fața epiglotei; cei capabili să recunoască gusturile sărate sunt situați pe marginile primei jumătăți, din partea din față a limbii, iar cele pentru recunoașterea gusturilor acide se găsesc pe marginile jumătății posterioare.
De-a lungul evoluției mele ca si sportiv am întâmpiat extrem de des replici de genul:
-Nu contează gustul, contează strict rezultatele. Aspect menționat atât când venea vorba de mâncare cât și despre suplimentele nutritive folosite.
Era un fel de critica sau de conduita obligatorie, de mentalitate și atitudine, pe care un sportiv trebuia sa o dețină.
Sunt de acord pana intr-un punct , fără o mentalitate și rezistenta psihica de fier nu poți atinge performanta in nici un domeniu... Indiferent de cantitatea de talent pe care o deții. Insa, indiferent de dogma sau protocol trebuie constant sa ramanem deschisi spre ideea de nou si sa fim cel putini adaptabili daca nu sa ne “reinventam” periodic.
Vremurile erau altele, suplimentele erau ale dracului de puține și de scumpe, gustul... Execrabil ar fi un mod delicat de a pune problema. Lucruri similare se puteau spune cu lejeritate și despre mâncare... Încă se mergea pe tipicul piept de pui cu orez alb și broccoli, strict ... Și orice alta abordare, era văzută ca fiind greșită, aberanta sau amatoriceasca pana și condimentele, altele inafara sării și piperului erau privite ca tabu.
Anii au trecut iar stiința aflată într-o continua evoluție în absolut toate domeniile a ajuns sa contrazică puternic acea mentalitate, prin studii ce atesta faptul ca gustul si cum percepem un anumit aliment influenteaza de la rata metabolica, la capacitatea de asimilare a nutrientilor si pana la starea psihica si emotionala pe termen lung.(Oamenii ce au simtul gustului afectat de diverse afectiuni sau oamenii ce tin diete pe termen lung in care sunt dezgustati de mancarea pe care o consuma tind sa dezvolte afectiuni psihiatrice, precum forme de bulimie, anxietate generalizata si depresie)
Cu siguranta macar o singura data te-ai aflat in postura de a iti displacea fie un aliment, fie un supliment folosit si exista deasemenea o sansa destul de mare ca acel lucru sa nu-ti fi “priit” cum spunem noi Romanii.
Gustul joaca un rol esential in nutritie, digestie, bunastarea psihica si chiar in supravietuire, iar alimentele care ne displac profund sunt in majoritatea cazurilor percepute de catre organism ca fiind daunatoare si nu numai ca pot aparea probleme de asimilare, indigestie, balonare, voma, flatulatii, diaree s.a.m.d. dar acestea pot cauza in organism un lant de reactii ce percep alimentul ca pe o potentiala otrava.
Organismul nostru a evoluat in asa mod incat noi sa percepem orice substanta daunatoare din natura prin gusturile puternic amare, acre sau o combinatie dintre acestea pentru a ne opri din a le ingera.
Cu totii stim ca pentru a obtine o conditionare cat mai buna, trebuie sa avem o oarecare “cenzura” alimentara si sa ne abtinem de la excese, adoptand un regim hiperproteic si modest in calorii.
Dupa cum am mentionat mai sus culturismul in mod special si formele competitionale sunt asociate mereu si cu diete draconice, cu mancaruri fade, cu textura ingrozitoare, extrem de repetitive pe care doar un numar infim de oameni sunt capabili sa le duca cu succes pana la sfarsit.
Insa nu este cea mai buna abordare, iar in ziua de azi, avem o diversitate si un acces la atat de multe alimente cu macronutrienti identici incat este de-a dreptul absurd sa-ti ingreunezi in mod voit viata si sa ajungi sa faci din mesele zilnice ceva similar cu cele “12 munci ale lui Hercule”.
Broccoli fiert, nu este singura leguma ce poate fi folosita in perioada de pregatire, de asemenea orezul alb fiert, simplu, nu este nici de departe cel mai bun carbohidrat atat ca micronutrienti cat si ca indice glicemic, deasemenea, pieptul fad, de pui crescut industrial este de-a dreptul contraproductiv de folosit precompetitional datorita cantitatii considerabile de estrogen pe care pasarile au ajuns sa il aiba ca si adaptare cauzata de selectiile genetice.
Sunt sute de condimente ce pot fi folosite, mii de retete in care pot fi servite anumite alimente, fie ele si consumate zilnic si orice aliment are un echivalent sau un inlocuitor ca si macronutrienti, inclusiv oul, care este de departe cel mai complet aliment din arsenalul unui sportiv poate fi echivalat ca macro si micronutrienti chiar si cu suplimente asociind pudre proteice si grasimi Omega 3.
Acum totusi sa discutam despre suplimente. Stim ca cele indulcite cu sucraloza sunt daunatoare microbiotei intestinale insa conform statisticilor de vanzari, desi cele indulcite cu stevia sunt exponential mai calitative si fara impact negativ asupra sanatatii acestea inregistreaza un procent extrem de mic de vanzari, datorita numarului limitat de arome si capacitatii sale limitate de a indulci.
Din nou in viziunea mea o dificultate ridicata datorita modului de perceptie, fiindca pudrele proteice nu trebuie consumate strict ca atare in shake-uri facute cu apa, ci acestea pot fi integrate in diverse mancaruri (clatite proteice, ovaz, orez, batoane proteice, etc.), sau posibilitatea de a adauga cacao/ siropuri 0 kcal fara sucraloza, lucri ce fac ca gustul efectiv al pudrei proteice sa nu fie deosebit de relevant.
O mica anexa ce nu tine de gust dar tot de tiparul alimentar al sportivilor efectele secundare negative ce le-am prezentat in cazul gusturilor ce ne displac profund il au si tendintele de alimentare fortata, de aceea va recomand sa va cresteti treptat cantitatea de mancare si daca ati fost obisnuiti sa mancati cantitati mici de mancare, ideal sa mancati doar ce va place pana va obisnuiti sa mancati cantitati mai mari, din nou standardul de-a dreptul idiot de a supune un client ce se forteaza sa manance unei diete abundente in alimente sanatoase si cu gust mediocru este calea garantata catre esec.
Sper ca v-am schimbat putin perceptia asupra acestei ideologii invechite a GUSTULUI si concomitent sper ca nu v-am oferit si o scuza pentru a justifica faptul ca voi mancati doar gogosi si shaworma, deoarece studiile sustin ca ceea ce va place, va face si bine, fiindca si antigelul netratat chimic are miros de alcool si este dulce la gust :P
By Aurelian T. Coroiu
COD DISCOUNT 20%: ATC-VTB