Infometare - Deficit Caloric Mare- Metabolic Damage - Starvation-Mode
Indiferent de cantitatea de informatie calitativa existenta se pare ca “BRO-SCIENCE” stapaneste in continuare industria fitness-ului si a culturismului iar cei mai multi practicanti al acestor sporturi se ghideaza dupa mituri, cu acest prilej o sa fac putina “lumina” in ceea ce priveste notiunile de : “Infometare - Deficit Caloric Mare- Starvation-Mode”.
Principalul MIT :
Scaderea ratei metabolice pana in punctul de stagnare a procesului de scadere a greutatii corporale si a procentului de grasime corporala in cazul unui deficit caloric drastic sustinut pe un termen lung.
(Pe intelesul tuturor, dietele cu foarte putina mancare ajung sa fie ineficiente in procesul de slabire.)
"Cu totii am auzit macar de o persoana care nu slabeste indiferent de cat de PUTIN mananca"
Ei bine in articolul de astazi va voi prezenta celebrul si ingrozitorul “Experiment prin Infometare din Minnesota” ce a incercat sa recreeze “dieta” prizonierilor din lagarele Naziste si foametei din Rusia.
Experimentul de înfometare din Minnesota, cunoscut și sub numele de Experimentul de semi-înfometare din Minnesota, Experimentul de recuperare a foamei din Minnesota și Studiul de înfometare, a fost un studiu clinic efectuat la Universitatea din Minnesota între 19 noiembrie 1944 și 20 decembrie 1945.
Investigația a fost conceputa pentru a determina efectele fiziologice și psihologice ale restricției dietetice severe și prelungite și eficacitatea strategiilor de reabilitare dietetică.
Studiul a fost unul extrem de bine controlat si comprehensiv si a depasit cu mult majoritatea standardelor de strictete din zilele noastre in anumite aspecte.
Au fost alesi 36 barbati voluntari cu varste cuprinse intre 22 si 33 de ani ce au fost expusi la 4 faze distincte ale experimentului:
1. Perioada de control (12 saptamani)
O medie de 3200kcal a fost obtinuta si s-a dorit in aceasta perioada ca toti subiectii sa se apropie cat mai mult de greutatea lor ideala (raport inaltime, greutate, % grasime corporala).
Ajustarile s-au facut in asa mod incat indiferent de conditia initiala a subiectului (obez-subponderal) sa se ajunga la o stabilitate cat mai apropiata de ideal.
In medie, grupul a ajuns la o greutate putin sub standardul desemnat ca fiind ideal.
De asemenea in aceasta perioada s-au facut si o serie de teste antropometrice, fiziologice și psihologice concepute pentru a caracteriza sănătatea fizică și mentală a fiecărui participant în condiții normale.
2. Perioada de semi-infometare(24 saptamani)
În timpul perioadei de 6 luni de semi-înfometare, aportul alimentar al fiecărui subiect a fost imediat redus la jumătate la aproximativ 1.560kcal pe zi. Mesele lor erau compuse din alimente care erau tipice alimentatiei oamenilor din Europa în ultimele etape ale războiului: cartofi, napi suedezi, napi, pâine și macaroane.
3. Perioada de reabilitare restrictionata/controlata (12 saptamani)
Participanții au fost împărțiți în patru grupuri de cate opt bărbați fiind atribuiti unuia dintre cele patru niveluri diferite de energie calorică; fiecare grup a primit o dietă de reabilitare strict controlată, . În fiecare grup de nivel energetic, bărbații au fost în continuare subdivizați în subgrupuri care au primit regimuri diferite de suplimente de proteine și vitamine. În acest mod, personalul clinic a examinat diverse strategii de energie, proteine și vitamine pentru re-hrănirea subiecților expusi la condițiile foametei.
4. Perioada de reabilitare fara restrictii (8 saptamani)
Pentru perioada finală de reabilitare, aportul caloric și conținutul de alimente au fost nerestrictionate in orice mod, dar au fost înregistrate și monitorizate cu atenție.
De asemenea acestia au fost obligati sa parcurga un total de 22mile saptamanal.
In cele 6 luni de semi-infometare subiectii au pierdut in medie 25% din masa corporala totala si s-a inregistrat o incetinire a metabolismului cu 40%, insa 25% a fost o incetinire direct proportionala cu scaderea masei corporale, deci in mod direct prin ajustari hormonale ale metabolismului, acesta a incetinit cu doar 15% ! ! !
Va rog sa retineti deoarece datele din acest paragraf vor fi extrem de importante in concluzia finala.
(***Pe intelesul tuturor, pentru fiecare kg scazut intr-o dieta, macronutrientii si caloriile trebuie ajustate in functie de noua greutate a subiectului, pentru a fi in continuare pus in practica un deficit caloric; deci daca la 80kg consumi 2000kcal ca sa iti mentii greutatea, daca ai slabi pana la 60kg, ar trebui sa consumi cu 25% mai putine calorii ca sa iti mentii greutatea anume si anume 1500kcal)
Experimentul înfometării din Minnesota a fost publicat 5 ani mai târziu, în 1950, într-un text în două volume, de 1.385 de pagini, intitulat “Biologia înfometării umane, University of Minnesota Press”.
Doi subiecți au fost eliminati pentru că nu au menținut restricțiile alimentare impuse în timpul fazei de înfometare a experimentului, iar datele pentru alți doi nu au fost utilizate în analiza rezultatelor.
Printre concluziile studiului a fost confirmarea faptului că semi-înfometarea prelungită produce creșteri semnificative ale depresiei, isteriei și ipohondriei, măsurate cu ajutorul “Minnesota Multiphasic Personality Inventory”.
Într-adevăr, majoritatea subiecților au experimentat perioade de suferință emoțională severă și depresie.
Faza de reabilitare s-a dovedit a fi cea mai grea din punct de vedere psihologic pentru majoritatea bărbaților cu efecte extreme, inclusiv auto-mutilarea, unde un subiect, Sam Legg, si-a amputat trei degete ale mâinii cu un topor, deși subiectul nu era sigur dacă ar fi făcut acest lucru intenționat sau accidental.
Participanții au manifestat o preocupare față de mâncare, atât în perioada de foame, cât și în faza de reabilitare. Interesul sexual a fost redus drastic, iar voluntarii au prezentat semne de retragere socială și izolare.
Participanții au raportat o scădere a capacităților de concentrare, înțelegere și judecată, deși testele standardizate administrate nu au prezentat semne reale de capacitate diminuată. Au existat scăderi semnificative în procesele fiziologice care indică scăderi ale ratei metabolice bazale a fiecărui subiect (energia necesară organismului într-o stare de repaus), reflectată în temperatura corporală redusă, respirație și ritm cardiac.
Acest studiu a fost reprezentat printr-o dieta deosebit de restrictiva in ceea ce priveste micronutrientii, dar si macronutrientii, lipsa vitaminelor, a proteinei animale si vegetale in cantitati direct proportionale cu efortul depus au exacerbat efectele negative ale restrictiei calorice severe in special pe partea psihologica.
Rezultatele experimentului subliniaza si demoleaza complet mitul celebru in fitness al ideii de “STARVATION MODE”, subiectii au avut o scadere a ratei metabolice bazale de doar 15% in conditiile in care acestia au ajuns la un procent de grasime corporala in jurul a 5%.
De asemenea acesta anihileaza si mitul de “Metabolic Damage” (daca tii o dieta extrem de restrictiva mult timp, ajungi sa-ti scazi rata metabolica iremediabil), cand vine vorba de metabolism, nimic nu este iremediabil, cu o practica de reabilitare adecvata, pana si dupa cele mai aberante si radicale perioade de infometare, metabolismul isi va reveni la normal.
In conditiile in care o persoana sanatoasa, ar urma o dieta echilibrata, ce ar bifa un regim hiperproteic, grasimi sanatoase, carbohidrati complecsi temporizati in jurul perioadelor de efort fizic, suplimentare cu micronutrienti (vitamine si minerale), hidratare corespunzatoare si odihna adecvata;
INDIFERENT DE CAT DE MARE AR FI DEFICITUL CALORIC, ACEASTA PERSOANA NU AR AVEA PERIOADE DE STAGNARE COMPLETA IN PROCESUL DE SLABIRE SI NICI PERIOADE DE INCETINIRE EXCESIVA A METABOLISMULUI. Iar potentialele efecte negative ale restrictiei calorice severe ar fi complet reversibile si mult diminuate fata de cele expuse in studiu datorita mancarii calitative.
Desi target-ul ideal pentru a slabi sanatos este sa cresti rata metabolica individuala, prin aport caloric si cresterea masei musculare, a efortului depus la antrenamente(greutati si cardio) si cresterea NEAT (Non-exercise activity thermogenesis; orice fel de activitate inafara somnului, mancatului si a sportului propriu-zis), nici un deficit caloric drastic nu va fi o optiune gresita cu atat mai mult in cazul in care persoana in cauza este obeza.
Excluzand cazurile rare de boli metabolice severe(majoritatea fiind remediabile prin reglarea alimentatiei, scaderea procentului de grasime corporala si efort fizic sustinut), care ingreuneaza semnificativ procesul de slabire (nu il opresc, nu il anihileaza, nu il fac imposibil) restul cazurilor doar folosesc bro-science ca si scuza.
In concluzie, nu trebuie sa ne pierdem in detalii, mereu vor exista variante mai bune pentru a obtine un anumit rezultat, insa indiferent de targetul propus, practica este mereu superioara teoriei nepracticante.
Niciodata nu trebuie abordata o practica extrema(inafara cazului in care efectele negative ale practicii sunt inferioare efectelor negative ale greutatii excesive; ex: trebuie sa te operezi dar nici un chirurg nu-si asuma responsabilitatea sa te opereze la nivelul actual de obezitate/diabet/etc) si orice deficit caloric trebuie sa se faca treptat, ideal incepand chiar de la un surplus caloric si continuand marirea marjei deficitului(calculat exact) de cate ori apar “stagnari” (deficitul nu trebuie in mod direct impus prin restrictie alimentara, poate fi implementat mult mai eficient prin cresterea caloriilor consumate; cardio, maximizare NEAT, termogeneza s.a.m.d.)
Deci dragii mei, pe toti cei care ii auziti ca “stagneaza” deoarece mananca prea putin si de aceea nu slabesc, fiindca sunt in “STARVATION-MODE”, fie nu isi ajusteaza caloriile la noua greutate si eventuala adaptare metabolica(maxim 15% in cea mai rea ecuatie) fie sunt in “BULLSHIT MODE” si ar trebui sa-i lasati in pace sa lucreze cu scuzele pe care le gasesc mereu.
Spoiler*** efectele restrictiei calorice drastice si prelungite, impreuna cu scaderea semnificativa a procentului de viitor le voi aborda intr-un articol viitor. :D
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB