7 MITURI DESPRE NUTRITIE PE CARE INCA LE CREZI
1. Nu face niciodata cheat / excese alimentare
Dimpotriva, de la factorul de "soc metabolic" ce accelereaza "arderile" pana la factorul de "restart" psihic(reduce cortizolul, creste cantitatea de dopamina si serotonina) un "cheat meal" poate fi extrem de benefic in momentul in care te afli in deficit caloric sau incerci sa faci un "body recomposition" .
1 masa pe saptamana cu un surplus caloric total de ~1000kcal (pentru ziua respectiva) constand in carbohidrati, consumata in zilele cu necesar caloric ridicat (antrenementele de picioare, spate samd.) va face minuni pentru progresul vostru, fie ca amatori sau sportivi de performanta.
2. Suplimentele nu fac diferenta
Daca esti sportiv de performanta si culturismul/fitnessul sunt singurele sau principalele tale activitati, aceasta afirmatie poate fi in foarte mare masura adevarata, pana intram in factorii de sanatate(pe care se pune un stres enorm datorita acestul stil de viata puternic oxidativ) precum reducerea cortizolului cu adaptogeni si antioxidanti( GABA, Ashwagandha, vitamina C, astaxanthin) , sanatatea sistemului cardiovascular (omega 3, vitamina D, Magneziu), sanateatea ficatului (NAC, arginina, silimarina) enzime digestive, probiotice, otet din cidru de mere nefiltrat pentru buna functionare a sistemului digestiv ; samd.
In cazul in care practici culturismul/fitnessul la nivel amator, confortul si acoperirea carentelor pot fi exclusiv realizate cu ajutorul suplimentelor, pe langa suplimentele mai sus mentionate(cu anumite exceptii si in cantitati mai mici) se vor adauga si pudrele proteice(NPI, CFM, CFU, Trilogy) ce inlocuiesc cu usurinta o masa(scurtand timpul petrecut in bucatarie) un complex de B-uri si mineralele specifice in cazul in care alimentatia nu este pusa la punct in mod minutios.
Un alt rol in eficientizarea antrenamentelor il joaca produsele de tip performance booster / pre-workout, care datorita continutului de cofeina, chimicalelor ce favorizeaza productia de oxid nitric si ce prioritizeaza concentrarea si ATP (creatina, bicarbonatul de sodiu), ajuta enorm la executarea unui antrenament la un nivel maxim.
3. Mananca zilnic multe fibre
Da, consumul de fibre este deosebit de important pentru sanatatea sistemului digestiv si un minim de 30g ar trebui atins zilnic (in teorie), fiind totusi o abordare deosebit de subiectiva, nu se aplica aceasta regula in mod universal. De la balonare, campe abdominale, la incetinirea si scaderea capacitatii de absorbtie a nutrientilor, dietele HIGH FIBER nu sunt pentru toata lumea si sunt cu atat mai putin recomandate in momentul in care ne aflam intr-un surplus caloric.
4. Mananca zilnic acelasi numar de calorii si macronutrienti
O abordare comoda, foarte uzuala, folosita de marea majoritate a oamenilor din industrie si profesionistilor, insa, LOGIC nu avem nevoie zilnic de acelasi numar de calorii, zilele de picioare nu se pot compara cu zilele de pauza ca si consum caloric, iar in sportul acesta cel mai mare inamic al progresului este repetitia, deoarece este un proces extrem de adaptativ, iar corpul tinde mereu spre o "stabilitate" lucru ce este contraproductiv progresului. Ideologia de "carb cycling" in functie de necesarul zilnic cu o ajustare ocazionala prin zile de incarcare sau ajustari constante bazate pe feedback reprezinta cea mai optima cale pentru a maximiza metabolizarea carbohidratilor si a evita stocarea lor sub forma de grasime.
5. Fructele nu au au ce cauta in alimentatia unui sportiv
Un concept deosebit de eronat, popularizat de un "bro scientist" care a citit pe diagonala studii si a "revolutionat" o incredibila aberatie, vreau sa se faca diferenta intre fruct(intreg, cu fibre) si fructoza. Efectele lor sunt deosebit de diferite datorita vitezei de asimilare si stocare, desi fructoza este cel mai usor stocata in ficat, dupa ce rezervele de glicogen de acolo sunt pline, aceasta este sintetizata la nivelul ficatului, transformata in glicogen ajungand treptat sa fie stocata sub forma de glicogen in muschi, deci actioneaza relativ, ca un carbohidrat complex, mai putin eficient la furnizare de energie, putand fi folosite cu mare succes in deficitul caloric datorita acestui factor. Insa folosite imediat dupa antrenament ca si sursa de energie (pentru a umple rapid rezervele de glicogen din muschi) nu este o abordare eficienta sau desteapta, fiind alternative de N ori mai eficiente.
6. Daca te antrenezi intens / transpiri mult ai nevoie de mai multe vitamine
Acum continuu "celebrul" meu "rant" apropo despre inutilitatea si chiar pericolul, complexelor de multi-vitamine si multi-minerale. Oricat de intens te antrenezi si oricat de mult transpiri, necesarul de vitamine nu prea creste, nici nu se "pierd" doar suplimentarea cu vitamina C face o mica diferenta , daca ai o dieta extrem de bine pusa la punct nu este necesar sa suplimentezi cu vitamine si chiar daca dieta ta nu este ideala, suplimentarea zilnica este contraproductiva.
Insa cand vine vorba de minerale, electrolitii (ANUME: potasiu, calciu, magneziu, sodiu) sunt cei ce ar trebui luati de fiecare data dupa antrenamentele intense, deoarece sunt eliminati prin urina si transpiratie si joaca un rol deosebit de important in organism (lipsa lor ducand la batai rapide ale inimii, anxietate, greata, ameteli samd.)
7. Carbohidratii simpli nu au ce cauta in alimentatia unui sportiv
Totul este RELATIV, iar temporizarea nutrientilor este un element de finete care poate face o diferenta enorma, atat psihic cat si fizic. Carbohidratii simpli precum zaharul, dulciurile fara adaos de grasimi(si fara a fi asociate cu proteina), samd. pot fi cu succes folosite imediat dupa antrenament in cantitati proportionale cu antrenamentul depus pentru a face un "SPIKE" glicemic, a opri catabolismul(stare in care se descompun proteinele musculare, in care se afla organismul dupa un antrenament intens) si a porni capacitatea corpului de a metaboliza cat mai bine nutrientii.
By. Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB