7 LUCRURI DESPRE SOMN SI ODIHNA PE CARE NU LE STIAI SI ITI AFECTEAZA VIATA

1.Contrar opiniei publice ce stipuleaza ca toti oamenii au nevoie de 7-8h de somn pe zi, studiile au demonstrat ca o persoana ce practica un sport intens de 3 sau mai multe ori pe saptamana, are nevoie de minim 10 ore de somn pe zi pentru o recuperare totala atat musculara cat si a sistemului nervos central

2. Este un lucru bine cunoscut ca femeile au nevoie de mai mult somn insa in cazul jucatoarelor de tenis, diferenta dintre 2 grupuri de studiu cu 8 ore de somn pe zi si cele cu 10 ore de somn a fost de 24% in cazul acuratetii cu care acestea au executat servele

3.Diferenta de performanta dintre atletii care dorm 6 sau mai putine ore pe noapte si un atlet ce doarme minim 8 este asemanatoare cu cea dintre un sportiv natural si unul ce foloseste steroizi

4.Un studiu executat in 2014 de Revista Clinică de Medicină Sportivă a descoperit ca adolescentii care au jucat un meci de fotbal american, după o noapte in care au dormit mai puțin de 8 ore s-au accidentat in proportii duble fata de cei care au dormit 8 ore sau mai mult.
Lucru din care reiese in mod evident faptul ca gradul de oboseala afecteaza in mod DIRECT sansele de accidentare. (aviz celor ce folosesc pre-antrenamente pentru a neglija oboseala)

5.Termenul de “Power-naps” reprezinta un somn scurt(maxim 20 min) care se încheie înainte de somnul profund (somn cu undă lentă; SWS; daca se trece de 35 de minute de somn apare in general inertia de somn). “Power-naps” pot creste performanta fizica si intelectuala pe termen scurt cu pana la 50%, deci daca va antrenati in a doua parte a zilei sau seara, 20min de somn cu putin timp inainte de antrenament sunt exponential mai bune ca un pre-antrenament.

6. Cu totii am experimentat macar o data o senzatie de “rau” dupa ce am dormit ziua.
Daca dormim mai mult de 35 de minute pe timpul zilei poate aparea prezenta inertiei de somn care este o stare fiziologică a ce afecteaza performanța cognitiva și senzorio-motorie si este prezentă imediat după trezire. Ea persistă în timpul tranziției somnului la veghe, unde un individ va simți sentimente de somnolență, dezorientare și o scădere a dexterității motorii. Deprecierea inertiei de somn poate dura câteva ore pentru a se disipa. În majoritatea cazurilor, inerția de somn dimineața este experimentată timp de 15-30 de minute după trezire.

7. Odihna activa este o alternativa extrem de buna in cazul in care ne dorim sa fim extra-productivi.
Definitia odihnei active este una complexa, pe interesul tuturor insa este indeajuns ca dupa o perioada de activitate fizica sa avem o perioada de activitate intelectuala si invers.
Ciclizarea intre cele doua tipuri de activitati permite sistemelor organismului sa se refaca chiar daca nu dormim efectiv.
Acest tip de odihna poate spori eficienta ambelor tipuri de actiuni cu pana la 30%.
Odihna activa poate fi caracterizata si prin a face acelasi tip de actiune dar la intensitati mult mai reduse fata de rutina uzuala. (antrenamente cu greutati mult mai mici, mers in loc de jogging samd.)

Sunt multe suplimente ce ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, la capacitatea de a adormi mai rapid si la a raspunde mai greu la factorii externi in timp ce dormim (ex: sa percepem mai greu sunetele, sau sa fim mai putin afectati de ele).
Melatonina pentru mine nu a functionat in practica si nici valeriana(la ambele suplimente exista non-responderi si responderi, nu inseamna ca daca la mine ceva nu a mers nu va merge nici la voi) in schimb magneziul, , GABA, Ashwagandha toate au facut o diferenta semnificativa in starea de liniste ce preceda somnul si apoi in calitatea efectiva a acestuia.
Din experienta mea personala atat pentru starile de anxietate/agitatie/nervozitate cat si pentru un somn mai rapid si mai odihnitor combinatia de GABA Ashwagandha a fost dementiala. In cazul meu 1,5g de gaba cu 20min inainte de somn si 600mg de Ashwagandha mi-au asigurat MEREU 8-10h de somn continuu fara treziri.


By Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 06.12.2019

Înapoi