Sexul frumos in Culturism

“Barbații au descoperit focul, iar femeile au descoperit cum să se joace cu el.”

 Un citat care ne pune atât în antiteză, cât și în simbioza cu partenerele de sex opus. În contrast cu imaginea creata de-a lungul timpului, avem un număr mult mai mare de asemanări decât deosebiri, detaliile, totuși, făcând diferența și cerând abordări diferite pentru atingerea scopurilor similar.
Culturismul și fitness-ul au reprezentări puternic masculine, chiar și în secolul în care trăim, existând puternica premiză a faptului că greutățile mari și “fiarele” nu sunt pentru femei, fetele care practica aceste sporturi fiind încă subiecte TABU pentru majoritatea din spatele ecranelor
“Hei, Ionuț, iar ai sărit peste antrenamentul de picioare și gambe, probabil ești în acea perioadă a zilei”. Chiar dacă enunțul sună amuzant și clișeic (deși personajul nostru, chiar sare peste zilele de picioare: “pentru că are”, “pentru că-l doare coloana” sau “pentru că amețește când face genuflexiuni”), noi îl iubim pe Ionuț și vrem să-l ajutăm ca să-i vină cât mai mulați blugii conici pe coapse, gambe și fund, arătându-i că dacă fetele pot, cu siguranță există șansa să poată și el.
Ca si Ionuț, probabil știti deja că femeile au un ciclu hormonal, dar știați că și bărbații au un ciclu hormonal?(cum ziceam, asemănări) Nu, nu este cazul baieți, să vă înarmați cu tampoane și absorbante, dar este un motiv deosebit de relevant să vă “abonați” la noi, pentru informații mai puțin abordate…dar suficient despre barbați, articolul acesta este dedicat exclusiv amazoanelor ce ne urmăresc.

Să-l numim îngăduitor “avantajul feminin”, în aceeași perioadă în timpul menstruației în care apar crampele și poftele, schimbările hormonale vă pot da o creștere semnificativă a toleranței la durere și a capacității de recuperare musculară, aspecte care, abordate potrivit, pot fructifica rezultatele în sală.
Ca niște informații generale, estrogenul și progesteronul sunt hormoni reprezentativi când vine vorba de femei, ei jucând un rol important în reproducere, metabolism și în multe alte aspecte.
Nivelele mari de estrogen pre-menstruale, precum și cele de progesteron includ simptome precum: anxietate, labilitate psihică, depresie, furie, balonare, retenție de apă, sensibilitatea sânilor, somnolența, amețeală etc.
Iată care este ironia: din momentul în care începe ciclul menstrual, cu faza foliculară si dureaza din ziua zero până inclusiv și săptămâna următoare (aproximativ ziua 14 după începerea menstrei), corpul vostru, din punct de vedere hormonal, este mult mai asemănător celui bărbătesc, nivelele voastre de estrogen și progesteron fiind la cele mai joase nivele.
Este momentul cel mai potrivit pentru antrenamente cât mai intense și surplus de carbohidrati deoarece inclusiv sensibilitatea la insulina crește considerabil, corpul fiind exponențial mai predispus să metabolizeze carbohidrații, în loc să îi stocheze.

Aproximând ziua 14 după menstruație, începe ovulația, odată cu creșterea nivelului de estrogen și ca o consecință a retenției de apă, se pot observa creșteri în forță cu până la 11%.
Deși forță este un beneficiu plăcut, perioada în care nivelele estrogenului și progesteronului se îndeaptă treptat către cote maxime, cresc și șansele de accidentări datorită carențelor în metabolizarea colagenului.
Ultima fază este reprezentată de cea luteală. Rata metabolică fiind în cel mai înalt punct, pe înțelesul tuturor, arderile calorice sunt considerabil mai accelerate, iar temperatura corporală este simțitor crescută. În același timp, totuși, sensibilitatea la insulină scade ajungând până la cel mai mic punct, lucru ce face ca metabolizarea carbohidratilor să scadă, corpul fiind mult mai predispus să stocheze ca rezerve de grăsime zaharurile ingerate, abordarea cea mai bună fiind compensarea necesarului caloric folosind preponderent grăsimi sănătoase.
Producția de serotonina fiind considerabil mai mică(de aici și necesitatea de a manca dulciuri), în perioada asta stresul poate crește exponențial, lucru ce duce la catabolism(ex:pierderea masei musculare) datorită producției mai mari de cortizol. Apare astfel o necesitate considerabilă de antioxidanți, pentru a combate relativ efectele oxidative, de îmbătrânire și degradare.
De la o nevoie considerabil mai mare de somn pentru recuperare, metabolisme mai lente(nevoie de mai puține calorii și capacitate mai redusă de ardere a grăsimilor), nivele mult mai scazute de testosteron(capacitate considerabil mai mică de a crește în masă musculară), nivele mari de miostatină(proteină din alcătuirea ADN ce limitează creșterea musculară), femeile înfruntă obstacole considerabil mai mari decât bărbații în acest sport.

Deși opinia generală este că performanța este mai simplu de atins ca femeie (fitness model, concursuri bikini etc.), totul ține de standarele de referintță și de cele estetice, un procent de grăsime corporală mai ridicat la o domnișoară este social acceptat și preferat în contrast cu cel al bărbaților, dar când ducem performanța la nivelul unei scene pe categoriile Culturism, Physique sau Figure cu siguranță femeile sunt puse în fața a numeroase dezavantaje, mai ales din punct de vedere al metabolismului, implicit al capacității de a reduce grăsimea corporală și de a adăuga masă musculară.
Contrar așteptărilor, antrenamentele pentru femei trebuie să fie identice cu cele ale bărbaților, procesul de hipertrofie musculară (creșterea volumului muscular) fiind identic pentru ambele sexe.
In ceea ce priveste alimentația, din cauza testosteronului redus, femeile au o necesitate proteică mai mică decât cea a bărbaților, fiindu-le limitată capacitatea de absorbție iar datorită prezenței estrogenului și progesteronului, au un metabolism mai leneș, necesarul caloric fiind și acesta mai mic, implicit trebuie consumată o cantitate mai redusă de carbohidrați. Când vine vorba de grăsimi totuși, nevoile voastre sunt identice cu ale bărbaților: pentru buna funcționare a organismului, un minimum de 1-1,5g/ kg corp de grăsimi sănătoase sunt necesare.
Nivelul testosteronului joacă și aici un rol foarte important, dezvoltarea pe trenul superior fiind mai dificilă pentru femei, ele având avantajul unei dezvoltări considerabil mai rapide pe trenul inferior.
Demonstrat științific este faptul că femeile au o conexiune mai puternică cu propriul lor corp, cea mai buna abordare fiind să vă ascultați nevoile și să vă alimentați și antrenați atât cu o abordare științifică, cât și cu una instinctivă.

Pe lângă o alimentație bine pusă la punct, suplimentația poate juca un rol vital în a obține un avantaj sau pentru a echilibra balanța: Omega 3 împreună cu antioxidanți, gen Vitamina C sau Astaxanthin, pentru a reduce inflamațiile, a susține sistemul hormonal și pentru a evita catabolismul; melatonina, ZMB/ZMA, pentru îmbunătățirea calității somnului, Aswhagandha și GABA pentru reducerea stresului și îmbunătățirea recuperării, pudra proteică, în cazul în care nu vă luați necesarul din alimentatie sau când vreți proteină simplă cu un adaos cât mai mic de carbohidrati, și chiar și produse tip pre-antrenament pentru a reuși să combateți fluctuațiile în energie și stările de oboseală.

Toate cele mai sus menționate se aplică exclusiv femeilor care nu folosesc anticoncepționale sau nu urmează un tratament hormonal pentru că, abordările sunt diferite.
Acum, du-te si da-le clasă tuturor “bărbaților” ce sar peste ziua de picioare și nu numai !

by Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 21.01.2018

Înapoi