TOP 7 greseli care va distrug progresul

TOP 7 GREŞELI CARE VĂ DISTRUG PROGRESUL

1.Vă lipseşte constanţa:
De la alimentaţie până la antrenament cum am mai spus-o şi o voi repeta, acest sport este un “maraton” iar constanţa este cheia.
Sărind peste antrenamente şi şedinţe de cardio, stretching, încălzire şamd. Din varii motive, rezultatul final este în mod evident afectat.
Un antrenament făcut fără a fi la capacitate maximă este net superior antrenamentului perfect peste care săriţi mereu.

2.Vă hrăniţi “ochiometric”:
Am o zicală, te hrăneşti “ochiometric” arăţi “ochiometric”.
Reţineţi dacă sunteţi începători trebuie să renunţaţi la subiectivism şi părerile personale apropo de cantităţi şi fie vă luaţi un antrenor personal calificat preferabil după recomandări, fie vă puneţi cu burta pe carte şi vă calculaţi tot.
Pasul 1. Când începeţi orice fel de dietă, cumpăraţi un cântar de bucătărie.
Pasul 2. Îl folosiţi, cântăriţi şi calculaţi absolut tot ce mâncaţi. (PS: ideal ar fi ca şi de apă să ţineţi cont asigurându-vă că nu beţi sub un minim de 3L pe zi)

3. Folosiţi diete de duzină sau mâncaţi valori generice de macronutrienti:
Orice fel de dietă fie ea pentru masă musculară sau definire trebuie personalizată şi calculată în funcţie de nevoile fiecăruia.
Evitaţi să vă luaţi după dietele campionilor sau folosiţi valori generice ale macronutrientilor (ex: 3g proteină/kg corp, 1g grăsimi 3g carbohidraţi).
În funcţie de capacitatea de asimilare, nivelul de activitate, tipul somatic, rata metabolică, ţelul propus, toate valorile menţionate pot varia dramatic.

4. Folosiţi greutăţi prea mari sau prea mici:
O greşeală pe care o văd constant atât la începători cât şi la avansaţi, până şi la unii “campioni”.
Precum în cazul alimentaţiei, când vine vorba de antrenamente lucrurile trebuie tratate cu aceeaşi seriozitate şi trebuie constant să cunoaştem greutăţile folosite pentru fiecare exerciţiu în parte, pentru a ne seta mici obiective luând în calcul evoluţia, fie să mărim numărul de repetări fie kilogramele folosite.
Greu sau uşor, sunt lucruri deosebit de subiective, dar vă rog să reţineţi atât:
Alegeţi o greutate care să vă permită să executaţi impecabil 6-12 repetări/serie fără a fi capabili să faceţi 1 în plus fără a trişa sau a fi ajutaţi de un spotter.
Tot ce trece de 12 repetări făcute cu uşurinţa nu mai reprezintă o cale catre o hipertrofie eficientă.
Ştiu că “vă protejaţi articulaţiile” băieţi, dar duceţi dracului ganterele alea roz înapoi fetelor de la aerobic.
Suntem învăţaţi constant ca execuţia exerciţiilor este deosebit de importantă, personal cred că trebuie găsită o cale de mijloc, folosindu-ne şi de repetări trişate după ce ne atingem numărul propus de repetări executate impecabil.
Ideal, mergeţi fie pe o aplicaţie fie în stilul şcolii vechi cu un caieţel pe care să notaţi tot ce faceţi în sală, inclusiv durata pauzelor.

5.Vă subapreciaţi procentajul de grăsime corporală:
O greşeală pe care şi subsemnatul a făcut-o, primii 2 ani, am crezut în ignoranţa mea că sunt un “zeu” genetic, sărind de la 48kg la 95kg fără să ţin cont de faptul că am pus şi o cantitate semnificativă de grăsime, factorul ce deruta în cazul meu era că aceasta se distribuia uniform pe corp.
Lucrul acesta este cel mai des întâlnit la femei, deoarece la ele este cel mai prezent fenomenul de “skinny-fat” poţi să ai 45kg la 1,50m şi totuşi să ai un procent de grăsime corporală de peste 25%, este o vorbă americană foarte bună în cazul ăsta: “If it wiggles then you touch it, is fat” (Dacă tremură atunci când atingem este grăsime).

6. Aţi dezvoltat o obsesie legată de cântar şi de centimetru:
Încetaţi cu nebunia cifrelor! Ok, de acord mărimea contează, centimentrii contează, contează şi greutatea dar în sportul ăsta, tot ce contează sunt proporţiile, calitatea şi OGLINDA.
Contează strict să arăţi estetic şi proporţional, în nici un caz măsurarea compulsivă.
Şi aceasta are rolul ei, dar strict ca indice mai exact de aproximare al progresului, săptămânal să spunem sau chiar lunar, în nici un caz zilnic sau de mai multe ori pe zi.
Da, e un subiect sensibil am clienţi ce-mi zic câte kg au de 3-4 ori pe zi, deşi le-am
Explicat de N ori că variaţiile de la o zi la alta ţin strict de cantitatea de apă pierdută sau reţinută.

7.Vă “economisiţi” banii cumpărând mâncare şi suplimente slab calitative:
Aveţi supermasini, super locuinţe, joburi bine plătite şi vă cumpăraţi mâncare “industrializată”, (somon de crescătorie, tilapia, pangasius) toate acestea cu o garnitură de gainere sau suplimente de o calitate îndoielnică şi cantitate mare, fără pic de biodisponibilitate.
Puteţi economisi bani pe toate planurile, dar nu faceţi economii când vine vorba de orice substanţă care intra în corpul vostru, deoarece nimic nu poate cumpăra sănătatea o dată pierdută.
Recent m-am trezit într-o ipostază amuzantă, într-o discuţie cu unul din clienţii stabiliţi în afară, cu un job bine plătit aflat într-o poziţie de conducere (am zis că-l fac de “râs” în mod anonim).
După ce l-am întrebat cam ce buget poate aloca pregătirii şi pe ce vrea să pună accent, i-am pregătit un plan de antrenament, un plan nutriţional şi unul de suplimente.
După 1 săptămâna, îmi scrie, şi-mi dă poze cu ce suplimente a luat, foarte mândru de el că a găsit “echivalente” mult mai accesibile şi poze cu “mesele”.
Desigur, băiatul înlocuise carnea slabă cu mezeluri (piept de pui afumat şi ciolan de porc afumat) şi suplimentele de la Vitabolic, proteina CFM, cu un gainer generic :)))), un ZMA ieftin cu oxid de magneziu şi oxid de zinc, o Vitamină C sub formă de acid ascorbic fără bioflavonoide.
Pe scurt, am zis că merg în Irlanda şi îi fac toată “economia” supozitor.
Morala: “Vreţi progres, mâncaţi calitativ şi suplimentaţi calitativ, sau nu suplimentaţi deloc.

By Aurelian T. Coroiu

Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 19.03.2018

Înapoi