7 MITURI "DEMOLATE"
Ce ne mai plac miturile… Scurtaturile si promisiunile false…
Traim cu speranta unui secret univesal lucru datorita caruia fitness-ul este guvernat de “bro-science” de la aberatii precum exercitiile cu repetari multe pentru slabit pana la posibilitatea slabirii locale(abdomene pentru a scapa de burta)… Constant apar noi ineptii luate drept litera de lege.
Banuiesc ca voua, la fel ca si mie de altfel, cel mai mult va place atunci cand miturile sunt spulberate, asa ca in articolul de astazi voi punca si demola 7 mituri care au alterat perceptia publicului larg pentru o perioada absurd de indelungata.
1.“Creatina cauzeaza retentie de apa si ar trebui evitata mai ales precopetitional si in ziua concursului” FALS
Cel ce a pornit acest mit a auzit ceva si a interpretat dupa limitele capacitatii sale de intelegere extrem de eronat. Creatina poate fi gasita intr-un numar mare de alimente, legat de “retentia de apa” ea favorizeaza retentia apei in interiorul celulei musculare(lucru ce duce la un aspect mai dur, mai voluminos si mai rotund al muschilor si doar in conditia administrarii acesteia cu o cantitate considerabila de carbohidrati ajunge sa favorizeze retentia apei subcutanat si in alte tesuturi.
Daca alimentatia voastra este “curata” puteti folosi cu incredere si in ziua in care urcati pe scena creatina, aceasta oferindu-va chiar un avantaj.
Deci, in cazul in care va simtit pufosi/pufoase si considerati ca se datoreaza folosirii de creatina, cu siguranta eroarea are loc in alt aspect al rutinei voastre.
2.“Daca femeile se antreneaza cu greutati(mari) vor devenit masive/masculine.” - FALS
Un mit cu radacini adanci fixate in “bro-science” de catre antrenorii si antrenoarele de fitness ce cauta sa reinventeze roata, promvand ideea ca antrenamentele femeilor ar trebui sa fie mult mai diferite decat cele ale barbatilor. (in realitate stilul antrenamentelor si exercitiilor incluse in antrenamentele femeilor nu ar trebui sa difere de cele ale barbatilor, doar prioritizarea grupelor ar trebui sa fie diferita, bineinteles in functie de scopul individual, cu un accent general pe trenul inferior).
Deseori aud de la cliente sau de la diferite amatoare din fitness, ca nu vor sa ajunga precum X sportiva…fiindca este masculina. Ce marea majoritate neglijeaza este ca peste 95% din sportivele ce urca pe scenele de fitness, indiferent de categorie se dopeaza, chiar si cele deosebit de femininie, masculinizarea are loc o data cu abuzul de steroizi sau in cazul unei predispozitii/unui hiper-raspuns la substanta.
Avand mult mai putin testosteron decat barbatii, chiar si dupa 10-15 ani de fiare “ca la carte” cu absolut tot de la antrenament pana la dieta puse la punct, daca practicati acest sport natural, nu va veti masculiniza.
Iar un “fun-fact” inclusiv culoarea parului/pielii este un factor ce poate evidentia nivelul de testosteron. In cazul femeilor, cele brunete tind sa aiba un nivel de testosteron mai ridicat fata de blonde sau roscate si astfel sa aiba performante sportive natural mai rapide si cu un plafon mai ridicat.
3. “Nu exista forma de scena sau definire pronuntata fara broccoli, orez alb si piept de pui” - FALS
Nu doar FALS, ci absolut aberant, niciunul dintre ingredientele mai sus mentionate nu poseda vreo capacitate magica de slabire, din contra, orezul alb si pieptul de pui pot chiar sa ingreuneze procesul slabirii.
Orezul alb are un indice glicemic de aproximativ 73+/- 4 pe cand zaharul alb are un indice glicemic de 65+/- 5, deci orezul alb fiert poate foarte usor sa creasca rezistenta la insulina.
Pieptul de pui, provenit de la puii cumparati din supermarket-uri, deci din rase industriale de carne contine cantitati mari de estrogen si progesteron(nu deoarece sunt injectati cu hormoni, ci prin inmultirea selectiva s-a ajuns la aceste rase “de carne” ce in mod natural au nivele mai elevate de hormoni anabolici*[ce promoveaza cresterea tesuturilor] ), acesti hormoni duc la cazuri de ginecomastie la barbati, pubertate prematura la femei si dereglarea menstruatiei, impreuna cu incetinirea metabolismului si prioritizarea stocarii nutrientilor.
Aceste ingrediente pot fi usor inlocuite cu N alte variabile cu macronutrienti similari dar actiune hormonala mai eficienta. Orezul alb inlocuit cu cel integral, care desi are acid fitic ce diminueaza putin absorbtia proteica, s-a demonstrat ca este aproape neglijabil efectil, puiul ar trebui inlocuit cu pestele salbatic (macrou, cod, dorada, stiuca).
Totusi sa nu aveti impresia ca intr-o pregatire de concurs putem vorbi de prea multa diversitate pentru a fi cat mai eficient si mai exact dieta va fi in final una destul de restrictiva si repetitiva.
4. “Toate pudrele proteice sunt la fel deci nu conteaza de care folosesti” FALS
Un singur cuvant explica perfect de ce aceasta afirmatie este de-a dreptul stupida... BIODISPONIBILITATEA !
BIODISPONIBILITATEA pe intelesul tuturor reprezinta cat de bine se asimileaza(absoarbe de catre organism o substanta pe care o mancam). Cu cat produsul este mai putin procesat(mai natural) sau modul de procesare nu altereaza substanta in asa mod incat corpul sa nu o mai poata recunoaste si folosi integral cu atat substanta este mai buna.
Va recomand tuturor sa achizitionati EXCLUSIV produsele a carei sursa o cunoasteti nu doar pudrele proteice, deoarece acest principiu se aplica la TOATE SUBSTANTELE, de la pudre proteice, la minerale (calciu,magneziu,zinc; etc) pana la creatina. Nu toate suplimentele sunt la fel iar transparenta provenientei materiei prime/transparenta continutului si toate detaliile pot face diferenta.
Exista pudre proteice extrem de scumpe si extrem de proaste, deci pretul nu este foarte relevant, daca pe un produs la ingrediente este specificat strict generic “pudra proteica” fara sa se expuna modul de filtrare sau tara de provenienta a pudrei proteice, ideal si firma producatoare sunt sanse mari sa cumparati pudre de cea mai joasa calitate din China sau furaje destinate animalelor.
Nu voi intra in polemici sa explic diferentele intre multele tipuri de pudre proteice si metodele de filtrare, deoarece am mai abordat acest subiect si chiar am detaliat complex tot, pe care il puteti gasi cu usurinta in sectiunea articole a site-ului VITABOLIC.
5. “Este necesar sa luam produse de detox si sa tinem cure de detox cu sucuri” FALS
O aberatie ce circula de decenii, nevoia de “cleanse” de “detox”… NU EXISTA ASA CEVA este absurd si total inutil iar din pacate multi asa-zisi “medici” au promovat trendul.
Pentru a necesita o “detoxifiere” trebuie in primul rand sa fii intoxicat…lucru ce in 99% din cazuri nu are loc… Avem rinichi si ficat ce isi fac grozav treaba, indiferent de aportul caloric si de toxinele introduse in organism, sau de mediul acid produs de dietele hiperproteice, este deajuns sa “normalizam” rutina zilnica(sa reducem aportul caloric pana la valorile de mentinere si sa scadem % de proteina din totalul caloric, totodata scazand si intensitatea antrenamentelor) pentru o perioada de 1-4 saptamani si sa incetam administrarea substantelor daunatoare ca organismul sa-si revina la valorile normale.
Arginina, NAC-ul, SIlimarina si Trumericul sunt substante ce ajuta foarte mult functiile hepatice, renale si excretoare cu totul si ajuta enorm in cazul in care vreti sa accelerati procesul sau sa sustineti functiile organismului in cazul in care va antrenati foarte intens si mancati specific culturimului/folositi steroizi insa spuneti nu curelor cu sucuri si colon-help sau alte aberatii.
6. “Dietele hiperproteice sunt daunatoare rinichilor” ADEVARAT in functie de circumstante
Absolut orice dieta sau stil de viata, trebuie sa aiba la baza un tel bine definit si o ciclizare, nici un fel de practica nu trebuie sustinuta 365 de zile pe an, inafara hidratarii, respiratiei si excretiei.
Este obligatoriu sa avem perioade in care oprim dietele hipercalorice si hiperproteice si absolut toate substantele daunatoare, pentru a aloca timp organismului sa se echilibreze si sa isi curete receptorii.
O dieta hiperproteica nu va fi niciodata daunatoare unui rinichi complet sanatos, insa va pune un stres suplimentar pe acest organ si nu numai. Problemele incep sa apara in cazul abuzurilor (peste 3g de proteina/kg corp) si in cazul in care exista predispozitii genetice. Bineinteles acest aspect are o conditionare cronica la baza si anume perioada expunerii. Nici un fel de boala cu bazele in alimentatie nu se dezvolta peste noapte ci in luni/ani si absolut orice afectiune poate fi prevenita si tratata/vindecata daca sunteti responsabili si inteligenti si va faceti analizele macar o data la 6 luni in cazul in care stiti ca duceti un stil de viata atipic majoritatii.
7. “Suplimentarea cu BCAA inainte de antrenament si in timpul antrenamentului este BENEFICA” FALS
Un glucometru este tot ce aveti nevoie pentru a demola acest mit aparut relativ recent, administrarea de BCAA inainte sau in timpul antrenamentului creeaza un spike glicemic similar zaharului iar in timp poate duce chiar si la rezistenta la insulina.
Prezenta insulinei in timpul antrenamentului sau inaintea inceperii acestuia va duce inevitabil la un “crash” va inhiba productia de HGH de cortizol si de adrenalina iar per total va scade direct proportional cu amplitudinea fluctuatiei glicemice si rezultatele antrenamentului vostru.
Studiile au demonstrat pe un esantion de aproxiamtiv 400 de sportivi antrenati ca daca nu mancati cu aproximativ 2ore inaintea antrenamentului din sala de forta veti fi cu 30-40% mai productivi(indicele de productivitate a fost calculat pe baza greutatii totale ridicate si a starii de spirit individuale pe durata antrenamentului si dupa incetarea activitatii).
BCAA-ul are cea mai mare eficienta daca este ingerat intr-o fereastra de pana la 5ore dupa antrenament.
Nivelurile de BCAA din sange ating apogeul la 30 de minute după consumarea suplimentului insa acest timp nu este absolut deloc relevant pentru cresterea in masa musculara.
Explicatiile si “demolarea” acestor mituri au rolul de a va eficientiza rutina de antrenament si de a va perfectiona.
Daca voi mancati cartofi prajiti, mici, parizer si beti bere… faptul ca luati BCAA inainte de antrenament sau dupa… Faptul ca folositi NPI(cea mai buna pudra proteica din lume) sau uruiala pentru porci.
"DETALIILE" NU VOR FACE NICI O DIFERENTA.
By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB