CALITATE VS GUST

Întăi aș vrea să discutăm puțin despre GUST în contextul în care acesta stă totuși la baza majorității alegerilor în ceea ce privește tot ceea ce mâncam, de la alimente până la suplimente.

De ce o persoană iubește brânza albastră(cu mucegai) și alta icnește doar la gând? Cum poate cineva să mănânce varză de Bruxelles cu sacul și altcineva să prefere doar mazăre? Gustul, un simț care adaugă aromă lumii, este o parte complicată, dar atât de importantă a vieții.

„Simțul gustului este un sistem senzorial precum ochiul”, spune Ilene Bernstein, dr., Profesor de psihologie la Universitatea din Washington. "Limba este sensibilă la diferite gusturi - dulce, acru, amar sau sărat. Gustul că simt este percepția unei combinații a acestor semnale chimice pe limbă."
Deși sună simplu, gustul implică mult mai mult decât aceste patru categorii simple despre care am aflat în școala primară. De la gene, la mediu, la un al cincilea gust denumit umami(gustul savorii).

Natura și Hrana
Gustul este un produs mult mai complex decât un semnal chimic dat de către mugurii gustativi de pe limba ta. Este o combinație a modului în care un aliment miroase, arată și sună. Când mâncăm țelină, trebuie să s”scârțăie”. Când bem cafea, ne așteptăm la o anumită aromă. Și, desigur, modul în care o persoană percepe gustul are, de asemenea, legătură cu natura și creșterea.

„Gustul este un produs al genelor noastre și al mediului înconjurător”, spune Leslie J. Stein, dr., De la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia. „Preferințele noastre alimentare sunt determinate de mai mulți factori, inclusiv gene, experiență și vârstă”.
Genele joacă un rol oferindu-i unei persoane o preferință de gust prestabilită, iar mediul nostru este un factor în învățarea gusturilor noi.
„Cercetările recente au demonstrat că genele noastre ajută la determinarea modului în care detectăm gusturile de bază influențând configurația receptorilor gustativi”, spune Stein. "O parte din motivul pentru care ți-ar putea plăcea broccoli în timp ce cel mai bun prieten al tău consideră că este amar este că ai gene diferite, care codifică receptorii amari diferiți".
La fel, „Experiența este, de asemenea, un factor important al preferințelor alimentare”, spune Stein. De exemplu, sugarii și copiii mici trebuie să învețe ce alimente sunt sigure să mănânce. Chiar și înainte de naștere, informațiile despre aromele specifice dietelor mamelor sunt transmise sugarilor prin lichidul amniotic.

După cum am menționat în articolul "Cum ne afectează GUSTUL, progresul și performanța sportiva?"
, gustul este extrem de important însă, în anumite aspecte acesta poate însemnă atunci când vine vorba de suplimente/alimente procesate și un produs slab calitativ, umplut de aditivi, potentiatori de gust, îndulcitori și arome aritficiale, iar marea majoritate a firmelor prefera să producă suplimente slab calitative datorită profitului, iar restul sunt obligate să scadă calitatea produselor pentru a “aduce pe piață” un produs cu un gust competitiv.

DE CE SUPLIMENTELE, ÎN SPECIAL CELE PROTEICE CU GUST FOARTE BUN, POT FI ÎN MAREA LOR MAJORITATE DĂUNĂTOARE SAU INEFICIENTE?
Este extrem de greu de educat “publicul” cu noțiunea că un gust bun, prea bun, în cazul suplimentelor înseamnă în general biodisponibilitate proastă, multă sucraloza înseamnă distrugerea efectivă a florei intestinale, înseamnă balonare, probleme gastro-intestinale, diareee s.a.m.d.

CONCENTRAȚIA PROTEICĂ VS GUST VS CALITATE
Acum o să discutam despre punctul central al articolului și anume despre cum zaharul, îndulcitorii, aromele și coloranții scad în mod direct concentrația proteică.

Spre exemplu, un izolat proteic cu o concentrație de 90-95% mereu vă avea un gust inferior unui concentrat proteic cu 50-75% însă totul de la biodisponibilitate până la cantitatea de proteina efectivă este diferit.

Sunt un mare adept al mâncării cu gust bun și sănătoase concomitent, însă vreți ceva cu gust foarte bun? Mâncați o baclava, un ecler, mai ieftin și mai eficient, dacă tot dați banii pe un supliment alimentar care are că unic rol, îmbunătățirea performantei, căutați să fie unul calitativ, chiar dacă gustul nu este uimitor, toată ideea este să nu vă fie greată să îl consumați, nu trebuie să fie super gustos, trebuie să fie eficient, degeaba te forțezi cu N mese sănătoase pe zi, fară gust sau mâncate cu greată, dacă suplimentele tale for fi bombe calorice sau bombe pentru sănătatea sistemului digestiv dpdv al aditivilor.

Încă o dată vreau să subliniez faptul că în cazul suplimentelor, produselor farmaceutice, s.a.m.d. variantele de “buget” sau produsele dubios de bune la gust nu ar trebui să facă parte din “arsenalul vostru” daca sănătatea este un factor important și în viziunea mea ar trebui să fie principalul factor atunci când vă apucați de sport.

Într-o altă ordine de idei, nu este nimic greșit în a folosi suplimente ieftine, însă întotdeauna, căutați să “cântăriți” beneficiile vs prejudiciile aduse de produsul respectiv.

Exemplu: creatina creapure vs creatina din china, 20ron diferență maxim, 0 reziduri de pesticide, îngrășăminte chimice și metale grele vs bombe chimice cu potențial periculos, pe termen scurt exista șanse bune să funcționeze și daunele să fie minimale, devenit însă un tipar cu o utilizare zilnică fară îndoială vă deveni o sursă de boală și în cazuri extreme deces, fiindcă deseori reziduurile de producție sunt netestate în laboratoarele de analize, analizele pentru depistarea metalelor grele din sânge, nu reprezintă o rutina, iar dacă iți vei cumpără o creatina proastă, sunt șanse mari că acea creatina să nu fie sigurul supliment slab pe care îl achiziționezi, supliment care de asemenea vă conține la rândul său numeroase reziduuri de producție.

“Nu dați banii pe prostii luați NPI la copii” sau CFM sau CFU, chiar și Trilogy...
Încheierea pare reclama voalata? Ești prost, este reclamă pe fată.

By Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 12.10.2021

Înapoi