Culturism si Fitness - Sanatate sau Boala(2-2)

După cum v-am promis astăzi vin cu continuarea subiectivă în ceea ce privește practicarea acestui sport la nivel amator, la nivel înalt, axat pe performantă individuală.

Sunt un om obișnuit deci nu duc o viață specifică unui culturist de performantă, fac mai mult decât să mănânc, să mă antrenez, să primesc masaje, fizioterapie și să dorm.

Am doua joburi și sunt student 6 din 7 zile pe săptămână, deseori având și program de până la 12h pe zi.
Cu toate acestea în 5 din cele 7 zile dintr-o săptămână, integrez și antrenamente cu greutăți, spre rușinea și neajunsul meu, neglijez în defavoarea sănătății antrenamentele cardiovasculare și stretching-ul pasiv, ce cu siguranță ar mitiga considerabil o parte semnificativă din efectele dăunătoare ale abuzurilor specifice acestui sport.

Deci cu siguranță mulți dintre voi veți putea să vă regăsiți în stilul meu de viață, măcar partial.

BMI - body max index - indice de masă corporală, un tabel de valori în care ar trebui să te încadrezi ca și greutate pentru a fi sănătos, estimat în funcție de vârstă, greutate, sex și înălțime.

Cât de important sau relevant este BMI? În primă instanță la o evaluare rapidă poate să ne ofere niște date “crude” în ceea ce privesc potențialele riscuri la care clientul/pacientul se poate expune. (ex: dacă este anorexic sau obez sunt atribuite și tipologizate anumite patologii/boli, afecțiuni)

Nu reprezintă o evaluare extrem de exactă a stării noastre efective de sănătate.

Eu am 85kg, 175cm și 31 de ani deci am un BMI de 27,8 kg/m2
Interval BMI optim/sănătos: 18,5 kg/m2 - 25 kg/m2.


Deci conform index-ului, mă aflu în categoria de supraponderal, cu pana la 13kg peste maximul de greutate optim de standard BMI, la 2.2 unități de limita de jos a obezității.

Formula Greutate ideală
Robinson (1983) 68.9 kg
Miller (1983) 68.7 kg
Devine (1974) 70.5 kg
Hamwi (1964) 72.0 kg
Valoarea greutății optimă BMI 56.7 - 76.6 kg

Conform măsurătorilor cu skinfold-calipper, mă aflu la un procent de grăsime corporala de 16.2% (nu are o acuratețe desăvârșită, eu m-aș plasa mai sus).

Între 10-20% grăsime corporală ne aflam în valori ideale ca și bărbați/sportivi naturali, punctul optim poate varia de la individ la individ în funcție de foarte mulți factori.

Personal mă simt ușor greoi la procentul acesta de grăsime corporală și optim pentru mine ar fi să ating o valoare cuprinsă intre 12 și 15%, însă sub 12% încep să am fluctuații foarte mari în toate constantele, de la forță, capacitatea de recuperare, calitatea somnului, libido s.a.m.d.


Luând toate cele de mai sus în calcul, înseamnă că greutatea mea, conform BMI, indică că sunt sau aș putea fi bolnav?
Ei bine: -Da și nu!

Deși majoritatea masei mele corporale(excluzând organele și sistemul osos) este reprezentată de mușchi, inima și sistemul cardiovascular sunt puternic influențate de kilogramele excesive, fie ele și masă musculară, automat excluzând variabilele factorilor genetici, de lifestyle și nutriționali, voi avea o tensiune arterială mai ridicată decât dacă aș fi avut conform idealului formulei Robinson 68.9kg, de asemenea inima mea va munci mai intens pentru a pompa și oxigena teritorii vasculare mai ample și țesuturi mai mari.

Concomitent, mănânc hipercaloric și hiperproteic iar microrupturile musculare cauzate de antrenamentele dure duc la o concentrație mai ridicată de proteine în sânge ce trebuie eliminate, deci sistemul meu digestiv (stomac, intestine) lucrează mai mult, rinichii și ficatul duc o muncă mai asiduă de “purificare” a sângelui. Tot din cauza cantitatii mari de mancare, uneori am "arsuri" si reflux din cauza presiunii enorme si constante puse pe sistemul digestiv, nu s-a manifestat intr-o patologie tocmai din cauza faptului ca incerc pe cat posibil sa am mese mai mici si mai dese.

Un stomac constant plin(în condiții ideale caut să mănânc 5-6 mese pe zi pentru a nu fi nevoit să mănânc mese prea mari, ce duc la distensie abdominală și presiune intra-abdominala, ce apasă pe diafragmă și indirect pe organe, va crește în mod indirect și tensiunea arterială, mai ales fiind asociat și cu un consum de 4-5l de apă pe zi.

Folosesc greutăți mari la sală și mă antrenez 5 din 7 zile pe săptămână, deci articulațiile mele și sistemul meu nervos central au de suferit și am deja accidentări ce chiar și cu operație nu se pot vindeca complet (osteoartroza/hernie de disc și degenerări ușoare ale discurilor intervertebrale). Acestea sunt probleme acumulate in 10 ani de activitate, multi dintre ei, intr-o bezna totala d.p.d.v. al cunoasterii.

Hormonal însă și dpdv al rezultatelor analizelor de sânge, valorile mele pe toate planurile(exceptând anemia cronică ereditară) sunt impecabile, lucru rar întâlnit la o persoana cu același BMI care nu face sport.

Tensiunea arterială, sistolică are o valoare de 125 și 138 cea diastolică intre 70 și 80, deci ușor foarte ușor elevată, tind să menționez că am beta talasemie minoră și hipertiroidism, ambele crescând atât pulsul cât și tensiunea arterială, în pofida tuturor factorilor agravanți, am reușit să am niste constante foarte bune.

Stack-ul meu de suplimente este destul de amplu și îl voi împărtăși cu voi în viitoarele articole, specificând utilitatea fiecăruia, mi-ar fi extrem de simplu să le listez aici însă vreau să justific fiecare alegere, desi sunt suplimente, orice lucru adiministrat fară să fie necesar într-un punct poate deveni dăunător.

Consider însă că ele constituie de departe una dintre cele mai bune metode de prevenire a diverselor afecțiuni, dacă nu chiar cea mai bună.

Ce concluzie vreau să trageți voi din exemplele mele personale?
Faptul că masa musculara excesiva și stilul de viață specific culturismului și fitness-ului nu reprezintă standarde de sănătate ci reprezintă un stil de viață axat pe uzura, însă cu siguranță veți fi mai sănătoși decât orice om sedentar sau activ dar neinteresat de o nutriție sănătoasă, echilibrată și adaptată la nivelul său de efort.

Apexul sănătății este reprezentat de o dietă foarte variată, bogată în fibre, calorii mâncate la mentenanță sau un ușor deficit controlat și ciclizat cu mentenanță, consum proteic de 0.8 -1g /kg corp, alternând sursele animale cu cele vegetale, activitate fizică moderată zilnică, aerobă, reducerea stresului ca factor principal în zi, fară mâncare procesata industrial, fară carbohidrați simpli, viață comunitară, socială, in zone fară poluare.

Deci ceva imposibil pentru majoritatea populației.

Relevanța textului și concluzia?!
- Faceți ceea ce vă place și căutați pe cât posibil să îmbunătățiți procesul încât să se preteze atât stilului de viață, sănătății, cât și placerilor/posibilităților voastre.

ORTOREXIE CU IZ DE TANATOFOBIE SAU CUM SĂ MORI SĂNĂTOS, cam acesta ar trebui să fie titlul acestui articol :))

by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 30.10.2022

Înapoi