ACIDUL ALFA LIPOIC + BERBERINA = CUM SĂ MĂNÂNCI DULCIURI FARĂ SĂ TE ÎNGRAȘI
Da, recunosc titlul este putiiin de tot click-bait, bine, poate puțin mai mult, încă nu exista nici un supliment care să-ți permită să faci abuzuri alimentare extreme și să scapi fară repercusiuni, însă combinația din titlu, asociată cu o dietă de tip CBL cu 2-3g/carbohidrați pe kg/corp mâncați într-o fereastră de maxim 4-6h după efort fizic intens vă permite inclusiv ca acei carbohidrați să fie carbohidrați simpli deci zahăr și derivate => chiar și dulciuri.
Deși nu vă recomand practica mai sus menționată, suntem oameni, iar pe termen lung cea mai buna dietă este cea pe care reușim să o susținem și să avem continuitate cu ea, fară să acumulăm frustrări enorme, deoarece acestea vor avea un impact mult mai mare pe psihic decât ne imaginam și în timp, mai devreme sau mai tărziu, toate acțiunile “împotriva curentului” vor duce la un inevitabil dezastru, fie depresie, anxietate, schimbări bruște și frecvente ale dispoziției s.a.m.d. ce în 99% din cazuri duc la abzuri în direcția opusă și anume la abuzuri alimentare, sedentarism, abuzuri de substanțe etc., pentru a “compensa” perioada lunga în care ne-am refuzat “mici placeri”.
Introducerea dulciurilor în dietă trebuie să fie ocazională, chiar și cu mix-ul menționat și fară abuz cantitativ, nu înseamnă că avem frâu liber să ne luam carbohidrații exclusiv din dulciuri desi d.p.d.v. estetic și caloric nu s-ar observa pe termen scurt diferența, pe termen lung încă nu se cunoaște capacitatea suplimentelor respective de a reuși să mențină sensibilitatea la insulină și zahărul din sânge sub control.
Din toate studiile citite reiese că am putea “scăpa” că 1-3 zile pe săptămână să ne luam, lejer, carbohidrații exclusiv din dulciuri, folosind ALA și BERBERINA fară repercusiuni, bineînțeles, dacă aceștia s-ar incadra în necesarul nostru caloric pentru scopul prestabilit, dacă respectivele dulciuri nu ar avea și o cantitate semnificativă de grăsimi și dacă, bineînțeles nu am fi sedentari, după cum am explicat ecuația “abuzului permis” se bazează în primul rând pe “efort fizic intens”.
Cum funcționează aceste 2 substanțe?
În termeni simpli forțează organismul că să folosească întreaga cantitate de carbohidrați ingerată ca și energe și descurajează stocarea acesteia sub formă de grăsime, cresc de asemenea considerabil cantitatea de glicogen ce poate fi depozitată în mușchi și ficat fiind aur curat pentru încărcările cu carbohidrați. ;)
Acum că am explicat pe înțelesul tuturor, în linii mari(ele au mult mai multe aplicații inclusiv în viața sportivilor de performanță și pregătirile pentru concurs, însă nu voi elabora aici), ce efect au aceste 2 suplimente luate împreună, haideți să detaliem puțin despre fiecare supliment în parte.
ACIDUL ALFA LIPOIC sau ALA
Acidul alfa-lipoic este un antioxidant care este produs în mod natural în organism și care se găsește și în alimente. Este folosit pentru a descompune carbohidrații și pentru a produce energie.
Acidul alfa-lipoic poate fi consumat din alimente, cum ar fi carnea roșie, morcovii, sfecla, spanacul, broccoli și cartofii. Este disponibil și sub formă de suplimente. Deoarece acidul alfa-lipoic pare să funcționeze ca un antioxidant, ar putea oferi protecție creierului și de asemenea, poate fi util în anumite boli hepatice.
Oamenii folosesc cel mai frecvent acidul alfa-lipoic pentru durerile nervoase la persoanele cu diabet. De asemenea, este utilizat pentru obezitate, rău de înălțime, îmbătrânirea pielii, niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi din sânge.
Posibil eficient pentru:
Niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) în sânge (hiperlipidemie). Administrarea acidului alfa-lipoic pe cale orală timp de până la 4 ani pare să scadă colesterolul total și colesterolul cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL sau „rău”) la persoanele cu sau fără hiperlipidemie.
Obezitatea. Administrarea acidului alfa-lipoic pe cale orală poate reduce ușor greutatea corporală la adulții care sunt supraponderali.
Avem dovezi puternice că suplimentele de acid alfa-lipoic ajută la diabetul de tip 2. Mai multe studii au descoperit că pot îmbunătăți rezistența la insulină. Studiile au descoperit, de asemenea, că suplimentele de acid alfa-lipoic pot ajuta la neuropatie -- leziuni nervoase -- cauzate de diabet sau de tratamentul cancerului. Ele par să reducă simptomele precum durerea, furnicăturile și înțepăturile la nivelul picioarelor și picioarelor. De asemenea, poate ajuta la protejarea retinei de unele dintre daunele care pot apărea la persoanele cu diabet.
Deși aceste utilizări sunt promițătoare, diabetul și cancerul au nevoie, evident, de un tratament medical adecvat. Așa că nu te trata singur cu suplimente. În schimb, consultați-vă medicul și întrebați dacă acidul alfa-lipoic vă poate ajuta.
Există câteva dovezi timpurii că utilizarea pe termen lung a acidului alfa-lipoic ar putea ajuta la simptomele demenței. Alte studii sugerează că o cremă cu acid alfa-lipoic ar putea ajuta la deteriorarea pielii legate de îmbătrânire. Cu toate acestea, trebuie făcute mai multe cercetări.
Acidul alfa-lipoic a fost, de asemenea, cercetat că tratament pentru multe alte afecțiuni. Acestea includ intoxicația cu ciuperci Amanita, glaucomul, bolile de rinichi, migrenele și boala arterială periferică. Până acum, dovezile nu sunt clare.
Cât acid alfa-lipoic ar trebui să luați?
Deoarece acidul alfa-lipoic este un tratament încă nestudiat în profunzime, nu există o doză stabilită. Cu toate acestea, studiile au folosit între 600-1.800 de miligrame zilnic pentru diabet și neuropatie; o analiză a concluzionat că dovezile sunt convingătoare pentru utilizarea a 600 de miligrame zilnic timp de trei săptămâni pentru simptomele neuropatiei diabetice. Unele studii au folosit acid alfa-lipoic intravenos în loc de suplimente orale.
BERBERINA
Berberina este o substanță chimică care se găsește în unele plante precum arpașul european, sigiliu de aur, firul de aur, strugurii din Oregon, felodendronul și turmericul de copac. Berberina este o substanță chimică cu gust amar și de culoare galbenă.
Posibil eficient pentru:
Afte. Aplicarea unui gel care conține berberină poate reduce durerea, roșeața, curgerea și dimensiunea aftelor.
Diabet. Luarea berberinei pe cale orală pare să reducă ușor nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet.
Niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) în sânge (hiperlipidemie). Luarea berberinei pe cale orală, singură sau împreună cu alte ingrediente, ar putea ajuta la scăderea colesterolului total, a lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL sau „rău”) și a nivelului de trigliceride la persoanele cu colesterol ridicat.
Tensiune arterială crescută. Luarea zilnică a 0,9 grame de berberină pe cale orală împreună cu medicamentul pentru scăderea tensiunii arteriale amlodipină reduce tensiunea arterială mai bine decât administrarea de amlodipină în monoterapie la persoanele cu tensiune arterială ridicată.
O tulburare hormonală care provoacă ovare mărite cu chisturi (sindromul ovarului polichistic sau PCOS). Utilizarea berberinei pe cale orală poate scădea zahărul din sânge, poate îmbunătăți nivelul de colesterol și trigliceride, poate reduce nivelul de testosteron și poate scădea raportul talie-șold la persoanele cu PCOS.
Câta BERBERINA ar trebui să luați?
Berberina a fost folosită cel mai adesea de către adulți în doze de 0,4-1,5 grame pe gură zilnic timp de până la 2 ani.
Vreau totuși să nu uitați că desi suplimentele sunt sigure pentru marea majoritate a populației și nu prezintă efecte adverse cunoscute dacă se respectă dozele recomandate, în cazul în care aveți probleme de sănătate ar trebui să consultați medicul înainte de a le folosi, în special cu alte medicamente, deoarece acestea pot avea interacțiuni.
SINCER, am citit atât de multe lucruri negative în ultimul timp despre zahăr și dulciuri încât am decis că de azi înainte, voi citi mai puțin :)))
PS: daca vreti sa aprofundati studiile legate de ALA, aici gasiti atat produsul cat si 50 de studii:
https://www.suplimente-vitabolic.ro/catalog-suplimente/vitamine-minerale-si-acizi-grasi-omega/r-ala
by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB
Antrenament, Sport, Suplimente, Nutritie, Culturism, Fitness, Masa musculara, Suplimente nutritive, Proteina, Proteina zer, Proteine, Creatina, Pre-workout, Pre-antrenament, Energizant