#1 SANATATEA RINICHILOR
Este o zi călduroasă și tocmai ce ai băut câteva pahare cu apă unul după altul, în spatele nevoii fizice care va urma (pipi :P ) stă un organ pereche sub formă de boabă de fasole ce funcționează ca doi senzori interni perfect sincronizați și calibrați.
Rinichii elimină cantitatea de lichid aflată în exces în organism, detectează reziduuri din sânge și “știu” când și cum să elibereze vitaminele, mineralele și hormonii, necesari ca să rămâi în viață.
Rolul principal al acestor organe este eliminarea reziduurilor produse prin metabolizarea alimentelor și transformarea lor în urină.
Cei aproximativ 8l de sânge ai organismuluii trec prin rinichi de 20-25 ori pe zi, ceea ce înseamnă că împreună filtrează cam 180l de sânge la fiecare 24h.
“Ingredientele” sângelui tău, se schimbă constant atunci când mănânci sau bei. Asta explică de ce rinichii trebuie să funcționeze permanent.
Nu o să intru în prea multe detalii structurale sau funcționale ale rinichilor, este un articol despre cum îi menținem sănătoși, nu o lecție de anatomie sau fiziologie.
Pe lângă reziduuri, rinichii elimină și o cantitate de apa în urină, dacă rinichii detectează prea multă apă în sânge, de exemplu când ai băut mai multe pahare deodată, aceștia trimit lichidul în exces către vezica urinară ca să fie eliminat.
Pe de altă parte, un nivel redus de apă în organism, determină rinichii să reintroducă o parte din apă înapoi în fluxul sangvin, ceea ce înseamnă că vom elimina o cantitate mai mică de urină.
De aceea urina apare mai galbenă atunci când ești deshidratat.
Controlând apa, rinichii echilibrează nivelurile lichidelor din corp, dar această echilibrare extrem de precisă și delicată, nu este singura aptitudine a rinichilor, aceste organe au capacitatea de a activa vitamina D și să secrete un hormon numit renină ce crește tensiunea arterială și un alt hormon numit eritropoietină care crește producția de eritrocite(celule roșii).
În absența rinichilor cantitatea de lichide din corp, ar scăpa de sub control. De câte ori mâncăm, sângele nostru este încărcat cu nutrienți, în foarte scurt timp excesul cauzat de acumularea de reziduuri ne-ar supraîncărca sistemele și am muri.
Deci fiecare rinichi, nu doar că menține lucrurile să meargă eficient și sănătos dar ne și menține în viață. Suntem niste norocoși că avem două dintre aceste “boabe magice de fasole”.
Cu toate că se poate trai și cu un singur rinichi, riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, retenție de lichide și proteinurie este mai mare dacă aveți un singur rinichi în loc de doi.
Prevenirea bolilor cronice de rinichi:
Este mai probabil să dezvoltați o boală de rinichi dacă aveți:
-diabet
-tensiune arterială crescută
-boli ale sistemului cardiovascular
-antecedente familiale de insuficiență renală
-obezitate
-peste 60 de ani
-dacă v-ați născut la o greutate sub limita minimă
-uz prelungit de steroizi anabolizanti
-uz prelungit de AINS (anti inflamatoare nesteroidiene, ex: ibuprofen, naxopren, nurofen[tot că substanță activa ibuprofen dar am zis să-l specific că este foarte cunoscut și folosit] MARE ATENȚIE AICI ÎN CAZUL SPORTIVILOR CE IAU ZILNIC PENTRU A REDUCE DURERILE FEBREI MUSCULARE)
Ce putem face că să ne menținem rinichii sănătoși?
Exista un tipar clasic pentru a menține o stare de sănătate în organism și cum aproximativ 80% dintre bolile cronice sunt determinate de factori de stil de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice cu siguranță acțiunile voastre pot determina puternic și în mod direct starea voastră de sănătate.
Sunt lucrurile esențiale și comune ca și sănătate pentru absolut toate organele și sistemele organismului, iar acest pasaj îl veți regăsi în absolut toate articolele mele despre sănătatea diferitelor organe așa că dacă ați citit deja despre alt organ, puteți să dați skip parții acesteia și anume:
Fă alegeri alimentare sănătoase
• Elimină alimentele procesate industrial pe cât posibil, ideal total.
• Gătește folosind o combinație de condimente în loc de sare în exces.
• Căutați să consumați alimente complete, complexe, fară carbohidrați simpli, rafinați,
• Mănâncă alimente făcute din cereale integrale, cum ar fi grâu integral, orez brun, ovăz și porumb integral, în fiecare zi. Folosiți pâine integrală pentru pâine prăjită și sandvișuri
• În cazul în care mâncați alimente procesate citiți etichetele produselor alimentare. Alegeți alimente sărace în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, sare (sodiu) și zaharuri adăugate.
• Căutați pe cât posibil să evitați produsele lactate de vacă, în special cele extrem de grase, căutați ca și sursă de lapte și lactate, produsele din lapte de capră
• Ajustați-vă dieta la stilul de viață, consumul caloric ar trebui să fie unul care să vă permită să vă mențineți intre 10-20% grăsime corporală tot anul, ca bărbați și 20-30% ca femeie.
Faceți activitatea fizică parte din rutina dvs
Fiți activ timp de 30 de minute sau mai mult în majoritatea zilelor. Dacă nu sunteți activ acum, întrebați furnizorul de servicii medicale despre tipurile și cantitățile de activitate fizică care sunt potrivite pentru dvs, puteți de asemenea după o vizita medicala care vă cataloghează ca fiind apți de efort fizic să apelați la serviciile unui antrenor personal și expert nutriționist care să vă conceapă o rutină de exerciții fizice și alimentară.
Țintește către o greutate optimă
Daca ești supraponderal sau obez, colaborează cu medicul tău sau cu nutriționistul pentru a crea un plan realist de scădere în greutate, este o linie fină aici, trebuie să aveți mare grija în mâinile cui vă încredințați sănătatea și să vă informați activ și voi, concomintent cu deciziile luate fie de antrenorul personal fie de medicul nutriționist, pentru a urmări atât o transformare fizica eficientă dar și o adaptare a stării de sănătate fară a compromite vreuna din ele.
Dormiți suficient
Încercați să dormiți între 7 și 8 ore în fiecare noapte. Dacă aveți probleme cu somnul, luați măsuri pentru a vă îmbunătăți obiceiurile de somn.
Limitați consumul de alcool
Consumul prea mare de alcool poate crește tensiunea arterială și poate adăuga calorii suplimentare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate pe lângă alte N probleme de sănătate.
NU FUMAȚI
Necesită o altă explicație? NU.
Unii ar spune, depinde ce fumați, însă orice se cumpără la 0,7g tot are N efecte nocive pe lângă cele aparent pozitive pe termen scurt.
Beți îndeajuns de multe lichide
Apa (în litri) de băut pe zi = Greutatea ta (în kg) înmulțită cu 0,033. De exemplu, dacă ai 60 kg, ar trebui să bei aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi. La 90 kg, vei avea aproximativ 3 litri de apă. Tot ce trebuie să faci este să înmulțești 0,033 cu greutatea ta în kg.
În cazul persoanelor active ar trebui să se suplimenteze valoarea de bază de mai sus cu 200-300ml de apa per 30min de exercițiu fizic.
Suplimentează inteligent
Ducem o viață haotica și cu toate că majoritatea celor ce mă urmăresc mâncați sănătos și diversificat, cu siguranță unele aspecte ale alimentației sunt imperfecte, ducând un stil de viață activ clar aveți și necesitați fizice mai mari decât un om obișnuit.
Din acest motiv suplimentarea cu anumiți nutrienți și produse care facilitează buna funcționare a organelor cu rol de detoxifiere în organism reprezintă cheia sănătății în fitness, culturism dar și în viață cotdidiana.
În funcție de carențele voastre, acest “stack” de suplimente ar trebui adaptat.
“Stack” suplimente sănătate renală( obligatoriu în opinia mea pentru sportivi amatori și de performanță)
Complex Vitamina B
Vitaminele A, D, K (luate cu grijă, foarte controlat, fară să se facă excese, fiind vitamine liposolubile, prin suplimentare acestea pot ajunge foarte ușor să aibă un efect negativ, excepție făcând aici vitamina D care este mereu în deficit în majoritatea populației) VITAMINA D
Vitamina C
Acid alfa lipoic
Andrographis
Moringa
NAC = n-acetyl cysteina
Resveratrol
Nu voi intra aici în detalii despre ce face fiecare supliment în parte, fiecare dintre ele va avea de-a lungul timpului un articol întreg alocat, bazat pe studii de eficiență.
Cum recunoașteți simptomele problemelor renale
8 posibile semne de potențiale probleme renale:
Majoritatea persoanelor cu boli renale precoce nu au simptome, motiv pentru care depistarea precoce este esențială. Până la apariția simptomelor, boala renală poate fi avansată, iar simptomele pot induce în eroare. Acordați atenție la acestea:
• Oboseală, slăbiciune
• Urinare dificilă, dureroasă
• Urină spumoasă
• Urină roz, închisă la culoare (sânge în urină)
• Sete crescută
• Nevoia crescută de a urina (mai ales noaptea)
• Ochi pufoși, făță, mâini, abdomen, glezne, picioare umflate
Desigur, ca în tot ce tine de sănătate, analizele periodice (la 6 luni maxim) sunt obligatorii:
Profilul de afecțiuni renale conține următoarele analize:
Rata filtrării glomerulare (eGFR)
Albuminurie – Raport albumină/ creatinină;
Urină – biochimie;
Urină – sediment.
În final vă las cu o poveste ce conține o morală despre cum în mod surprinzător, operațiile de amigdale pot afecta extrem de tare rinichii.
Un pacient se trezește după operație cu dureri puternice în zona renală.
– Doctore, nu înțeleg de ce mă doare spatele?
– Cum de ce? Ți-am scos un rinichi!
– Doctore, ești nebun! Trebuia să îmi scoți amigdalele!
– Da dragă, știu, dar aveam eu o datorie la cineva!
Morala articolului? Pentru a vă menține rinichii sănătoși nu fumați, beți alcool moderat, beți multă apă ,nu mâncați porcării, mențineți o greutate optimă și nu vă operați la doctori cu datorii.
by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB
Antrenament, Sport, Suplimente, Nutritie, Culturism, Fitness, Masa musculara, Suplimente nutritive, Proteina, Proteina zer, Proteine, Creatina, Pre-workout, Pre-antrenament, Energizant