ACCIDENTĂRI ÎN SPORT: TRATAMENT

Este ceva cotidian, nu există activitate fară uzură, indiferent de ce grad de uzură vorbim, unele activități sunt considerabil mai expuse la risc ca altele și din cauza asta, astăzi voi aborda această temă.

Dacă ridici greutăți de ceva timp, inevitabil ai suferit vreo accidentare iar dacă nu, ceva este suspect.

Dacă discutăm de ceva acut, o accidentare vizibilă, observabilă și bruscă, urmată de durere sau disconfort ar trebui să acționăm imediat în următoarea secvență de importanță:


1. OPRIM IMEDIAT ACTIVITATEA
2. EVALUĂM SEVERITATEA ACCIDENTĂRII (la orice alt tip de accidentare în afara de cele minore: tendinite acute, întinderi ușoare-medii musculare sau de ligamente, entorse ușoare și medii, ar trebui chemată de urgentă salvarea prin apel la 112)
3. DISLOCĂRILE, FRACTURILE ȘI TRAUMATISMELE reprezintă accidentări cu potențial periculos pentru sănătate și ar trebui tratate cu mare atenție și clar chemată asistență medicală specializată.

Tratamentul pentru o accidentare sportivă va depinde de factori cum ar fi cât de gravă este leziunea și partea a corpului afectată.

Informații și sfaturi despre tratamentele pentru leziuni specifice, frecvente culturismului și fitness-ului:

Exemple de accidentari:

• discuri intervertebrale tasate
• dureri de spate
• brațul sau încheietura mâinii rupte
• gleznă fracturată
• tibie fracturată
• bursită
• deteriorarea cartilajului
• umăr dislocat
• leziuni ale bicepsului femural
• durere de călcâi
• leziuni minore la cap
• leziuni grave ale capului
• dureri de umăr
• entorse și întinderi
• tendinite
• artroze/osteoartrite
• hernii de disc
• hernii inghinale si ombilicale
• intinderi musculare
• rupturi musculare

Unele tratamente generale care pot fi utile în cazul accidentării includ:
TERAPIE P.R.I.C.E. (în engleză protect, rest, ice, compression, elevation)
Leziunile minore, cum ar fi entorsele și întinderile ușoare ușoare, pot fi adesea tratate inițial la domiciliu folosind terapia PRICE timp de două sau trei zile.

PRICE reprezintă protecție, odihnă, gheață, compresie și elevare.

Protecție – protejează zona afectată de alte posibile vătămări – de exemplu, folosind un suport, orteză, orice mijloc de a nu lovi iar sau folosi în mod dăunător zona afectată.
Odihnă – evitați exercițiile fizice și reduceți activitatea fizică zilnică. Folosirea cârjelor sau a unui baston de mers poate ajuta dacă nu poți pune greutate pe gleznă sau pe genunchi. O orteză poate ajuta dacă v-ați rănit umărul.
Gheață – aplicați un pachet de gheață pe zona afectată timp de 15-20 de minute la fiecare două până la trei ore. O pungă de mazăre congelată sau similară va funcționa bine. Înfășurați pachetul de gheață într-un prosop, astfel încât să nu vă atingă direct pielea și să nu provoace arsuri de gheață.
Compresie – folosește bandaje compresive elastice în timpul zilei pentru a limita umflarea și seara folosește eventuale atele și bandaje foarte ușor compresive pentru a proteja zona.
Elevare – menține partea rănită a corpului ridicată deasupra nivelului inimii ori de câte ori este posibil. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea umflăturilor.

Analgezicele, cum ar fi paracetamolul, pot fi folosite pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

Ibuprofenul și alte tablete sau creme cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi, de asemenea, utilizate pentru a calma durerea și pentru a reduce orice umflare, ideal ele nu se vor folosi in primele 24h de la accidentare.

Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani.

Imobilizare
Imobilizarea poate ajuta uneori la prevenirea daunelor suplimentare prin reducerea mișcării. De asemenea, poate reduce durerea, umflarea musculară și spasmul muscular.

De exemplu, slingurile/ortezele, atelele și gipsurile pot fi folosite pentru a imobiliza brațele, umerii, încheieturile și picioarele rănite în timp ce vă vindecați.

Dacă aveți o entorsă, imobilizarea prelungită nu este de obicei necesară și ar trebui să încercați să mișcăți ușor articulația afectată de îndată ce puteți face acest lucru, fără a experimenta dureri semnificative.

Fizioterapie
Unii oameni care se recuperează după o accidentare pe termen lung pot beneficia de fizioterapie.

Este un tratament de specialitate în care tehnici precum masajul, manipularea și exercițiile sunt folosite pentru a îmbunătăți gama de mișcare, pentru a întări mușchii din jur și pentru a reveni la funcția normală a zonei rănite, de asemenea includ și practici specializate precum electroterapia(sunt aparate de grad medical accesibile ca pret ce pot fi achizitionate pentru acasa), terapia laser, dry needling etc.

Un kinetoterapeut poate dezvolta, de asemenea, un program de exerciții pentru a ajuta la întărirea părții afectate a corpului și pentru a reduce riscul de recidivă a leziunii si evident sa incorporeze obligatoriu stretching-ul in rutina voastra pentru a mari raza de amplitudine a miscarii voastre.

Masajul
In faza initiala masaj usor, crescand treptat la masaj in profunzimea tesuturilor pentru a scapa de tesutul cicatrizat si a mari flexibilitatea

Injecții cu corticosteroizi
O injecție cu corticosteroizi poate fi recomandată dacă aveți inflamație severă sau persistentă.

Poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de vătămare, deși pentru unii oameni ameliorarea durerii este minimă sau durează doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Dacă este necesar, o injecție cu corticosteroizi poate fi repetată, dar de obicei veți putea face doar două sau trei injecții pe an.

Efectele secundare pot include subțierea pielii, pierderea de grăsime locala și infecție. Medicul care vă tratează vă vă putea explica mai detaliat posibilele efecte secundare.
Opinie personala, corticosteroizii pot fi extrem de periculoși pe termen lung și de asemenea cauzează local efecte de deteriorare când folosirea este frecventă/continuă.

Chirurgie și proceduri invazive
Majoritatea leziunilor sportive nu necesită intervenție chirurgicală, dar leziunile foarte severe, cum ar fi oasele rupte grav, pot necesita tratament corectiv. Aceasta poate include o manipulare sau o intervenție chirurgicală pentru a fixa oasele cu fire, plăci, șuruburi sau tije.

În unele cazuri, este posibil să se realinieze oasele deplasate fără a fi nevoie de o operație.

Anumite alte leziuni pot necesita ocazional o intervenție chirurgicală. De exemplu, poate fi necesară o operație pentru a repara un ligament rupt al genunchiului.

Recuperare după o accidentare
În funcție de tipul de vătămare pe care o aveți, poate dura câteva săptămâni până la câteva luni sau mai mult pentru a vă recupera complet.

Nu ar trebui să vă întoarceți la nivelul anterior de activitate până când nu v-ați recuperat complet, dar ar trebui să urmăriți să începeți ușor să mișcați partea rănită a corpului cât mai curând posibil.

Exercițiile blânde ar trebui să ajute la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare a zonei. Pe măsură ce mișcarea devine mai ușoară și durerea scade, pot fi introduse exerciții de întindere și întărire.

Asigurați-vă că nu încercați să faceți prea multe prea repede, deoarece acest lucru poate întârzia recuperarea. Începeți prin a repeta frecvent câteva exerciții simple înainte de a crește treptat cantitatea pe care o faceți.

În unele cazuri, ajutorul unui profesionist, cum ar fi un kinetoterapeut sau un specialist în accidentări sportive, poate fi benefic. Aceștia pot concepe un program de recuperare potrivit și vă pot sfătui cu privire la exercițiile pe care ar trebui să le faceți și la numărul de repetări.

Asigurarea nutrienților pe toată perioada recuperării este VITALĂ, odihna și alimentația reprezintă singurele moduri de a produce noi țesuturi, reparând accidentarea.

Studiile au dovedit că suplimentarea eficientă pe toată perioada recuperării după o accidentare a reușit să scadă timpul de recuperare semnificativ(până la 70%) față de grupurile de control ce nu au suplimentat.

Cele mai bune efecte s-au dovedit la pachete complexe de nutrienți, nu doar la ingrediente unice, logica din spatele acestui rezultat fiind simplă, nutrienții sau mai bine spus lipsa unei carențe de nutrienți duce la eficientizarea proceselor organismului.

Printre suplimentele ESENȚIALE în recuperare enumerăm:

MSM
OMEGA 3
GLUCOZAMINĂ
COLAGEN
CALCIU
VITAMINA D3 CU VITAMINA K2
ZINC
CREATINA(ajuta la prevenirea catabolismului muscular în perioadele de repaus)
MAGNEZIU
ARGININA (acest aminoacid este necesar pentru a produce oxid nitric, un compus necesar pentru vindecarea fracturilor)
ACID HIALURONIC
CONDROITINĂ

Am zis să las veștile proaste pentru la urma, NU EXISTĂ ACCIDENTARE CARE SĂ NU NECESITE MĂCAR O PERIOADA SCURTĂ DE REPAUS COMPLET PENTRU RECUPERARE.

Deci primul pas pe care al trebui să-l faceți o data ce ați ajuns acasă, ar fi o pauza completă de sală de 1-2-3 săptămâni și macar o pauza completă de 3-5 zile de la orice fel de efort ce implica zona afectată.

Iar la final, cel mai bun supliment pentru prevenirea durerilor articulare și accidentărilor sunt BĂILE CU NĂMOL, nu ajută cu absolut nimic, dar vă obișnuiesc cu pământul … :P

by Aurelian T. Coroiu
Cod 20% reducere produsele Vitabolic: ATC-VTB

Publicat în: 05.06.2022

Înapoi